zondag 10 juni 2012

De roep van de scholekster


In de weilanden rondom ons huis zie en hoor ik regelmatig scholeksters. En hoewel die in het westen van het land zeer algemeen en veel voorkomend zijn, blijf ik het, met hun grote rode snavels, mooie vogels vinden. Ik heb zo langzamerhand al veel foto’s van ze gemaakt. Maar omdat ik altijd het idee heb dat het misschien nog beter of mooier kan, moet ik mezelf gewoon afremmen om niet steeds weer een foto te maken.

Op de geluksdag, die ik in mijn vorige blog beschreef, zag ik -toen ik bijna weer thuis was- dichtbij de weg een scholekster zitten. Hij trok mijn aandacht doordat hij onophoudelijk aan het roepen was. In een opwelling om toch nog een keer een foto van een scholekster te maken stapte ik van mijn fiets. Op datzelfde moment zag ik in het lange gras aan weerszijden van de vogel drie bruine kopjes omhoog komen. Jonge scholeksters. De tekening in hun verenkleed was al goed te zien. Alhoewel ze er niet meteen vandoor gingen, zetten ze toch al spoedig koers naar een verderaf gelegen plekje. Ik had net de tijd om snel een paar foto’s van ze te maken. Naderhand heb ik ze nog één keer heel even gezien. Daarna niet meer.

De scholekster is een zwart-witte steltloper. Hij komt zowel in weilanden als aan de kust voor. Met zijn lange rode snavel woelt hij in de grond op zoek naar voedsel en opent er aan de kust de mosselen en kokkels mee. De snavel slijt daardoor hard. Gelukkig groeit hij ook snel weer aan met ongeveer 0,4mm per dag. De broedtijd loopt van half april tot eind mei. De vogels leggen meestal twee, soms drie eieren in een nest dat gemaakt is in een ondiep kuiltje. De jongen worden, in tegenstelling tot de meeste andere weidevogels, nog een poosje door de ouders gevoed. Scholeksters zijn bijzonder gehecht aan hun territorium en kunnen tot wel 30 jaar oud worden. Klik HIER voor meer informatie.


19 opmerkingen:

 1. Goh, wat een buitenkans. Ze zijn zo schuw. Ik heb nog nooit een mooie foto kunnen maken van een scholekster. En die jongen, da's natuurlijk helemaal mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een geweldige serie heb je vast kunnen leggen van de scholekster Joke.
  Het is zo genieten deze tijd met al de jonge vogels.
  Goed dat je van je fiets bent gestapt om dit vast te leggen, je hebt deze kans goed benut.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schitterende opnames Joke......wat een mooi fotomoment met die kleintjes erbij.

  Groet, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Great images, they are one of my favourites.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig Joke om ook de jonkie's op de foto te hebben.
  Pracht foto's zijn het geworden.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. o wat een mooie opnames met die jongkies erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja prachtige vogels zijn het en ik kan me best
  voorstellen dat je ze bijna niet voorbij kunt komen
  zonder ze te fotograferen. En gelukkig maar, want anders
  had je deze prachtige foto's met jonkies dus niet gehad.
  Prachtige serie, compliment!
  natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja dit is fraai zo met hun jongen er nog bij. Watervlug en soms onvindbaar maar als je ze vinden mag dan kom je wel met iets heel erg moois thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat zijn die jongen toch wollig en schattig. Ik heb er gisteren zelf eentje op de foto gezat, die kwam ineens over het paadje zo'n beetje naar me toe gewandeld. Moeder was wel in de buurt want ze riep haar jong....dat niet kwam, ik maakte snel een paar foto's en liep door en zag achter mij het jong naar moeder lopen.
  Jij hebt ze ook prachtig in beeld gekregen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een hartstikke mooie serie foto's van deze Scholeksters Joke, jonkies heb ik nog nooit eerder gezien, het zijn poepies hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Joke,

  wat gaaf die jonge Scholekstertjes :-) Ik heb die nog nooit gezien. Het stikt hier van de Scholeksters en ik zie er ook veel maar kleintjes zie ik dus niet. Hier staat de flora ook altijd vrij hoog.

  Echt heel gaaf deze serie. Compliment

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. He, mijn reactie is verdwenen....
  Ik had hier een heel verhaal getypt over wollige jonge vogeltjes die hun ouders roepen.....en dat ik toevallig dit weekend ook zo'n jonge scholekster had gezien.....

  Even nog als reactie op jouw bericht bij mij:
  Ik heb een Panasonic Lumix bridge camera, en daarvoor heb ik een voorzetlensje van Marumi (http://www.camerafilterstore.nl/Macro-Voorzetlenzen.html ). De zonnedauw heb ik daarmee gefotografeerd. Met zo'n lensje moet je wel dichtbij het onderwerp komen, dus niet zo geschikt voor wegvliegende insekten.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Joke, dat was een leuk buitenkansje waar je goed gebruik van hebt gemaakt, echt schattig die jonkies en ze staan er prachtig op.
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk dat je de jongen erbij getroffen hebt! Aan zee zie en hoor ik ze inderdaad ook volop.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hai Joke,

  Mooi dat je de kleintjes hebt kunnen fotograferen.
  Ik zoek ze al een tijdje, maar nergens een jonkie te zien.
  Heel mooi blog zo.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi Joke, het kroost komt amper boven het hoge gras uit.

  gr. truus

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtige foto's Joke
  fijn weekend, Trijntje

  BeantwoordenVerwijderen