donderdag 14 juni 2012

Teveel zwanen in de polder?


Er zijn hier in de polder heel veel zwanen, tot grote ergernis van de boeren. Het energierijke Engels raaigras, de grassoort die in weilanden wordt ingezaaid, is voor knobbelzwanen, naast waterplanten, prima voedsel. Zo'n dertig zwanen eten ongeveer net zoveel gras als één koe en door hun uitwerpselen vervuilen ze het gras waardoor het vee het niet meer wil eten. Knobbelzwanen zijn beschermd, maar als een boer schade van ze ondervindt bestaat er een wettelijke mogelijkheid om ze te verjagen, hun nesten te verstoren en ze in het uiterste geval te doden. Helaas heb ik boeren hier in de buurt zwanennesten zien opruimen. Van hun kant begrijp ik dat, maar zelf vind ik dat triest. Het zijn zulke prachtige en sierlijke dieren. En wat is teveel?

Op veel blogs zag ik al foto’s van knobbelzwanen met hun jongen. Stuk voor stuk prachtige foto’s. Toch kan ik het niet laten om er met mijn blog een paar aan toe te voegen. Ik geniet er elk voorjaar opnieuw van om de jongen te zien en de ouder-zwanen die daar zo zorgzaam en beschermend mee bezig zijn. Het jong -het was er maar één- dat ik hier gefotografeerd heb, is waarschijnlijk nog niet zo heel lang uit het ei. Zodra de ouders wegvaren, klit het zich aan één van hen vast. Soms zwemt het tussen beide ouders in, maar soms ook helemaal achteraan. Met zijn kleine pootjes moet hij nog behoorlijk hard trappelen om ze bij te houden. Af en toe heb ik zelfs de neiging om de zwanen na te roepen dat ze wat moeten inhouden, omdat ik zie dat het jong ze nauwelijks kan bijhouden. Maar er zijn al veel zwanen groot geworden, dus met deze hummel zal het vast ook wel lukken.....en ze leefden nog lang en gelukkig!
Allemaal bedankt voor jullie reacties op mijn vorige en op dit blog. Ik stel jullie berichtjes erg op prijs. Mijn bedoeling was om jullie allemaal persoonlijk te bedanken, maar mijn dagen zijn gewoon te kort en dan schiet dat erbij in. Ik zie jullie sowieso op jullie eigen blogs. Groetjes, Joke

13 opmerkingen:

 1. Zwanen vervelen niet gauw, Joke, dus mag je gerust blijven plaatsen hoor. Dit zijn toch ook prachtfoto's, vooral de 2 jongkies vind ik bijzonder mooi en dan vooral de 1e foto, schitterend !! Mooie serie van deze prachtige beesten.

  groetjes, Truus

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ze zijn weer erg mooi Joke, vooral no 2 met de fraaie weerspiegeling van het kleine zwaantje.

  groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldige serie Joke, ik vind die waar de ouders bij zijn helemaal top.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige foto's van de zwanen Joke, hier kun je gewoon niet genoeg van krijgen. Mooi dat kleine donsje samen met de ouders.
  Ik was zondag op pad geweest om dit te fotograferen, wist een nest en dacht nu zullen de kleintjes er wel zijn, alleen de ouders geen jongen gezien.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja met jonkies is het altijd leuk om te fotograferen het is en blijft toch altijd weer een mooi schouwspel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Joke,

  zwanen zijn en blijven inderdaad prachtige vogels waar ik veel ontzag voor heb.

  Ik vond het geweldig dat je zo'n mooie serie hebt gemaakt want zwanen fotograferen is helemaal nog zo makkelijk niet. Zo mooi als jij ze hier hebt staan heb ik ze nog niet gemaakt. Compliment.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik sta versteld van jou foto's , wat vind ik ze mooi, en zo duidelijk je hebt je eigen stijl die er voor mij toch wel uitspringt.
  Wat is het toch een snoepje dat jonkie
  Groetjes henny

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier worden ze weggevangen en uitgezet in buitenland (Engelse tuinen etc). De zwaan schijnt ook prima te eten te zijn. Te veel zwanen, laten we ze opeten. Niet te teerhartig zijn want de plofkip die wij consumeren heeft in het geheel geen normaal leven genoten. Een mooie serie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toch maar goed dat je dit blog hebt geplaatst hoor Joke,dit is puur genieten.Een fraaie serie om te zien,foto nr.5 is het voor mij helemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Joke, nou zwanenblogjes van deze kwaliteit, kan
  ik altijd waarderen hoor.
  Een mooie en sfeervolle blog vind ik het, met een goede
  variatie van close up en vogels in hun omgeving.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi toch jonge zwaantjes. Maakt niet uit dat er al meer geplaatst zijn. Niemand is wat dat betreft origineel. Leuk zo met pa en ma erbij en het kleintje alleen is ook fraai.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen