woensdag 11 juli 2012

Over Atalanta's en een zweefvlieg


Van de week liep ik even met de camera de tuin in. Ik had al een paar dagen twee Atalanta-vlinders, waar ik nog wat meer foto’s van wilde maken, door de tuin zien zweven. Atalanta’s hebben een heel eigen stijl van vliegen. Terwijl andere vlinders vaak wild met hun vleugels slaan om in de lucht te blijven, vliegt een Atalanta meer als een vogel die gebruik maakt van de termiek. Een paar vleugelslagen en daarna zweeft hij een tijdje. Nu is het een vrij grote vlinder, dus misschien is dat de reden. Een andere reden zou kunnen zijn dat het een trekvlinder is. Ze vliegen in het najaar naar zuidelijker streken, vaak zelfs de Pyreneeën over, om in mei en juni weer terug te komen om zich hier voort te planten. Als je zo'n eind vliegt moet je ook wel slimmer met je energie omgaan. .
De Atalanta’s waren intussen nergens te vinden. Terwijl ik langs de vijver liep viel mijn oog op een zweefvlieg, die zich in de vijver op één van de bladeren van de Pontederia tegoed deed aan de net gevallen regendruppels. Ik verwonderde me erover dat hij zo lang bleef zitten. Toen ik beter keek, zag ik dat hij niet aan het drinken, maar zich aan het wassen was. Voor een vlieg is er een belangrijke reden om dat te doen. Onderaan de poten (tarsen) zitten zintuigen om te proeven en te voelen. Bovendien werken de haartjes onder de voeten als een soort klittenband, zodat ze zich kunnen vasthouden. Dit werkt echter allemaal alleen als ze schoon zijn en daarom wassen (zweef)vliegen zich zo vaak. Ergens las ik zelfs dat katten en vliegen zich in de dierenwereld het meeste schijnen te wassen.

De Atalanta’s waren snel vergeten, want die zich wassende zweefvlieg was eigenlijk ook heel leuk om te fotograferen. Vooral doordat hij (de ogen sluiten op de kop tegen elkaar aan en dan schijnt het een “hij” te zijn. Bij vrouwtjes staan ze meestal los van elkaar en zijn ze kleiner.) zo mooi op een gebogen blad zat. Ik heb me dus weer met iets heel anders bezig gehouden dan aanvankelijk de bedoeling was.De poten worden gewassen door ze tegen elkaar te wrijven. De kleine zwarte onderontwikkelde vleugels naast de romp zijn evenwichts orgaantjes of halters. Alleen vliegen hebben ze. Bij bijen en wespen zijn ze volgroeid tot een tweede paar vleugels.

Met zijn achterpoten wast de zweefvlieg rug en vleugels.

Ziezo. Klaar!

Allemaal bedankt voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog "Scholeksterjong". Ik stel dat erg op prijs. Thanks to all my friends abroad for their spontaneous and nice comments on my last blog.

Groetjes, Joke

20 opmerkingen:

 1. Hallo Joke,

  Kleine beestje is geweldig om te zien. Wat zijn jou foto's echt heel mooi geworden. Vlinder is echt super geworden. Toch zie ik hier niet zoveel vlinders. Heel jammer.

  Fijne avond gewenst.
  Groetjes van Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtige gefotografeerd Joke,
  maar de eerste opname van de vlinder heeft wel mijn voorkeur.
  licht en kleuren zijn erg mooi.

  Groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zon wassende vlieg zie je niet elke dag en die vlinder staat er ook heel mooi op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi om te zien hoe de zweefvlieg zichzelf een goede wasbeurt geeft, goede info van jou bij de foto's. En de vlinder heb je ook mmoi in beeld, vooral de 2e foto heeft hierbij mijn voorkeur.

  groetjes, Truus

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Joke.
  Wat heb je de wassende zweefvlieg mooi van alle kanten gefotografeerd, mooi scherp en een prachtige achtergrond.
  Ik vind die ene zo leuk waar die de rug aan het wassen is, pracht gezicht. Ook je atalanta heb je mooi gevangen, deze zag ik dit jaar nog niet.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie foto's! Ik kan daar altijd met plezier naar kijken hoe een vlieg zich wast, ook in huis bv. wanneer een vlieg op m'n knie gaat zitten en zich net als een kat gaat zitten wassen. Hij verandert dan van een irritant insect in een echt wezen(tje).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan mij voorstellen dat je alles om je heen vergeet als je dit ziet Joke.
  Je hebt er een prachtige serie van gemaakt.
  De beestjes hebben het maar druk,

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een goed stukje informatie bij dit mooie blog Joke. Fraaie foto's hoor,met name de zweefvlieg staat er prachtig scherp op. Jou reactie op mijn laatste blog staat er hoor....bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prachtige foto's joke, leuk om te zien hoe de zweefvlieg zich wast.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooie serie Joke en herkenbaar hoe je zo van het
  ene in het andere onderwerp overgaat.
  Leuk informatie ook over de zweefvlieg, er is zoveel leuks
  te vertellen over al die kleine beestjes, een boeiende wereld
  vind ik die insectenwereeld.
  Ik heb dus genoten van je foto's maar ook van je verhaal er bij.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Super-pictures Joke, sharp and clear and so beautiful backgrounds !

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Joke,

  De atalanta is 1 van mijn favotiete vlinders.
  Mooi zoals hij afsteekt tegen de witte bloemen. Prachtig gedaan.
  De zweefvlieg staat er heel mooi op.
  Uitstekend gedaan.

  Groetjes,
  René Smits

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Joke,
  Boeiende serie! Je weet er zoveel over te vertellen, nooit geweten dat vliegen zich wassen en je laat het erg mooi zien!
  De atalanta staat er ook fraai op bij de witte bloemen.
  Groetjes Loes

  ps
  op je vraag over pixels en dpi heb ik net op mijn blog geantwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mooie serie van de atalanta en de zweefvlieg. Dat wrijven met de pootjes heb ik wel eens gezien, ook bij de gewone huisvliegen. Ik noemde het altijd al handjes wassen, maar het is dus echt zo dat ze zich zo wassen.
  grappig.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Joke,
  Mooie opnames!! Prachtig die vlinder, vooral die tweede zo vooraf met dat tegenlicht vind ik erg mooi. Ook die vlieg heb je knap te pakken. Grappig ook zo met die wrijvende pootjes.

  Groetjes en een fijn weekend,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 16. De tweede van de atalanta vind ik een meer dan gemiddelde foto omdat ook de achtergrond erg goed mee werkte...

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hoi Joke,

  heel mooi blog weer en de Atalanta heb je echt mooi gefotografeerd. Leuk ook dat je die info erbij zet zowel bij de Atalanta als bij de zweefvlieg :-) Laatste dagen geen vlinders meer gezien alleen regen zucht......

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen