zondag 8 juli 2012

ScholeksterjongZoals ik al eens in een ander blog schreef héb ik iets met scholeksters. Ik vind ze niet alleen heel mooi, maar ook reuze interessant.

Neem nou bijvoorbeeld hun status binnen de eigen populatie. In een promotieonderzoek van gedragsbioloog Dik Heg van de Rijksuniversiteit Groningen lees ik het volgende. Om jongen groot te brengen, en natuurlijk ook voor zichzelf, hebben ze veel voedsel nodig. Ieder scholeksterpaar -ze leven meestal monogaam- heeft en verdedigt daarvoor levenslang een zorgvuldig afgebakend territorium. De kwaliteit daarvan bepaalt de sociale status van de scholekster. Is er in zo'n territorium veel en gemakkelijk voedsel te vinden dan behoort zo’n paar tot de zogenaamde "hokkers", de hoogste status binnen de scholeksterpopulatie. Territoriums waar dat niet het geval is behoren toe aan de "wippers", die lager op de sociale ladder staan. Zij brengen ook minder jongen groot om de eenvoudige reden dat het moeilijker is om in dat territorium veel jongen te voeden. Jonge hokkers veroveren vaak een hokkerterritorium, maar scholeksters die als wipper geboren worden, klimmen bijna nooit op tot hokker. Ze zijn er gewoon niet brutaal genoeg voor om zo'n territorium te veroveren. Vogels die geen territorium hebben verzamelen zich in scholekstersozen. Dit is de laagste klasse. Gemiddeld duurt het vijf jaar voordat een soosvogel is opgeklommen tot wipper.

Omdat scholeksters wel zo’n 44 jaar (gemiddeld 15 jaar) kunnen worden en gedurende die periode een territorium bezet houden, hebben veel jongen geen kans een eigen territiorium te bemachtigen en te broeden. Sinds 1990 is de Nederlandse scholeksterpopulatie met de helft afgenomen. Die afname is lange tijd gecamoufleerd door het feit dat scholeksters flink oud kunnen worden. Vergrijzing dus. Wanneer die oudere generatie dan sterft, loopt de vogelpopulatie binnen korte tijd drastisch terug.

Vandaag presenteerde een scholeksterpaar (hokkers? ) onverwachts hun jong aan me. Ik was over een polderweg onderweg naar een afspraak toen ik ze plotseling vlak langs de weg zag lopen. Vanuit mijn auto, een prima schuilhut, maakte ik deze opnamen. Uit de auto stappen om te fotograferen zat er niet in, want ze waren erg schichtig en ik wilde dit tafereel niet verstoren. Ik was al dolblij dat dit me in de schoot geworpen werd. Misschien hebben scholeksters eigenlijk ook wel wat met mij. Wie zal het zeggen?Het jong bleef dicht bij de oudervogel. De weilanden zijn gemaaid en het kon zich nergens meer verschuilen.Het jong probeert ook zelf voedsel uit de grond te halen.

Ik denk dat ze me toch wel in de gaten hadden. Het jong probeert onder de oudervogel te schuilen.
De oudervogel was geringd. Waarschijnlijk is het één van de vogels die in verband met een gedragsstudie tussen 1975 en 2000 geringd zijn. De ring is op de niet gecomprimeerde foto gedeeltelijk af te lezen. Ik heb de vogel aangemeld bij Sovon, die met tellingen de populatie per vogelsoort in Nederland in kaart probeert te brengen.


Allemaal bedankt voor jullie leuke reacties op mijn vorige blog "Ooievaarspubers". Ik stel dat erg op prijs. Thanks to all my friends abroad for their spontaneous and nice comments on my last blog.

Groetjes, Joke

21 opmerkingen:

 1. Wat een leuk cadeautje Joke,heel mooi. Wist niet dat ze zo oud konden worden.
  De scholekser is zeker een mooie vogel en kom ik hier natuurlijk ook veel tegen.
  Interessante info.
  Wens je nog een fijne zondag,
  groetjes, Truus

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Joke, I do love Oystercatchers, and yours is so superb.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. WAUW, dit is weer zo prachtig gefotografeerd Joke, zo mooi van kleur en scherpte.....dit is werkelijk SCHITTEREND !!!!

  Je had dus een mooie schuilhut om dit zo vast te kunnen leggen,
  hoe groot was de afstand ongeveer en welke lens heb je gebruikt.

  Groetjes en een fijne zondag gewenst, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je compliment, Joop. Dit zijn de instellingen van bv. de één na laatste foto: f/5.2; 1/200 sec.; ISO-100; 108mm. Mijn camera is een bridgecamera, waar heel veel (ook handmatig) mee kan, maar met een vast Leica-objectief (equivalent 25-600 mm). Ik kocht 'm voornamelijk vanwege het lichte gewicht en het gemak om 'm mee te nemen. Ik ben nu bezig om te zien waar de grenzen liggen en te besluiten of ik alsnog een DSLR wil kopen. Voorlopig ben ik nog niet uitgestudeerd. Groetjes, Joke

   Verwijderen
 4. Geweldige serie Joke, enig zo met het kleintje.
  Inderdaad een auto is een perfecte schuilhut, veel vogelaaars maken daar gebruik van.
  Veel vogels zijn niet bang voor auto's en je krijgt dan vaak een goed kans om te fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hai Joke,

  Zo, die staan er erg fraai op. Mooi belicht, want dat valt niet mee met zwart/witte vogels. Het valt mij op dat de snavel en ogen zo rood zijn.
  Heerlijke foto van het jong schuilend onder moederrs.
  Prachtige serie en een zeer leerzaam verhaal!

  Groet,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sehr schöne Fotos sind das :-)

  Liebe Grüße Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Joke,

  Wat schattig gezicht met jonkies er achteraan lopen. Wat heb je mooie foto's gemaakt. Vogels is echt schitterend om te zien.Het is je goed gelukt!!!

  Fijne dag verder.
  Groetjes van Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtige serie van de Scholeksters, je hebt de kans die
  je kreeg goed benut.
  Leuk ook die informatie die je er bij geeft, met al die
  informatie kijk je toch weer anders naar die vogels.
  Compliment voor deze fraaie en aandoenlijke moeder-en-kind-blog!
  Benieuwd of je uiteindelijk besluit een DSLR aan te schaffen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat heb je er een mooie en lieve serie van gemaakt,heel leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat mooi Joke, de scholekster is al mooi om te zien en met jong is het helemaal prachtig.
  Mooie serie heb je gemaakt, echt genieten.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Joke,
  Ongelooflijk dat scholeksters zo oud kunnen worden! Toch leuk om zo weer wat interessante weetjes te kunnen lezen.
  Gaaf gespot, deze scholekster met jong, en erg mooi gefotografeerd, ik heb zo'n jonge scholekster nog nooit gezien, dus ik wist niet eens hoe die er uitziet! Nu wel dus, dankjewel ;-)
  Groetjes
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Joke,
  Wat een mooie reeks van deze scholeksters. Erg grappig met dat kleine jong er zo bij in het mooie groene gras. Bij Foto 3 heb je een prima pose weten te vangen, erg mooi!!

  Bedankt voor het doorgeven van de naam van die bloem (hondsroos)op mijn blog. Ik ga het er meteen bij zetten. Hartstikke bedankt!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Joke...

  wat een interessant verhaal over de scholekster, ik vind het ook een bijzonder mooi getekende vogel, maar had hier nog nooit van gehoord...
  heb het met belangstelling gelezen en realiseer me dat ik vandaag zo vroeg al weer iets geleerd heb!!
  Mooie foto's heb je er van kunnen maken, luxe zittend in je auto..(schuilhutje)
  je was opweg naar een afspraak, maar dan heb je dus altijd je camera mee??
  heel mooie opnames, de kwaliteit van de foto's is prima , evenals de info...
  complimenten..

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb al vaak mijn camera niet bij me gehad, Nieske, terwijl ik iets bijzonders zag. Tegenwoordig neem ik 'm veel vaker mee, maar dat is wel lastig want, omdat je 'm niet in je fietstas of auto achter kunt laten, sleep je 'm overal mee naartoe: naar de winkel, naar de visite etc. Tja...je moet er iets voor over heben. Groetjes, Joke

   Verwijderen
 14. Prachtige serie van de scholeksters en het jong erbij maakt het helemaal tof. Er lopen er een paar achter ons huis maar broeden ho maar. Zeker een oma en opa scholekster. Nou dan teken ik voor die van jouw hier....

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het is echt een lust om naar deze prachtige foto's te kijken Joke,en met dat jonkie erbij, is natuurlijk helemaal geweldig....ik heb er nog nooit eentje gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Joke,

  echt een prachtige serie van deze Scholekster. Niet alleen de foto's maar ook je info erbij maken dit blog tot een mooi geheel.

  Hier stikt het ook van de Scholeksters maar ik heb nog nooit een jong kunnen spotten. Des te mooier vind ik het dat ik die hier bij jou wel zie. Echt super!

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Your photos are beautiful! Gorgeous birds! Greetings from Montreal, Canada.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Leuk dat je dit zo trof!
  Op Vlieland bij de camping hebben veel scholeksters elk jaar hun nest. En elke ochtend vliegen ze in kleine en grotere groepen rond. (ik heb me laten vertellen dat dat "vergaderen" genoemd wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat mooi zeg deze scholekster met haar Jong. Prachtige serie.Mooi in het frisse gras.
  Dank je voor je leuke reactie op mijn blog. Lekker veel oefenen dat is niet alleen leuk je gaat dan ontdekken hoe en wat. Ik word ook vaak nog verrast door dingen uit te proberen :) Fijne avond. Andrea

  BeantwoordenVerwijderen