vrijdag 21 september 2012

Natuurfotografen welkom!


Na het lezen van het blog van Loes over de onvriendelijke wijze waarop zij als fotografe behandeld werd in de vlinderkas van de Botanische Tuinen in Utrecht besloot ik op Internet iets anders uit te zoeken. Mijn oog viel op "Vlinders aan de Vliet" in Leidschendam, waar al op de website wordt vermeld dat natuurfotografen welkom zijn (beperkt statiefgebruik).

Die dag rijden mijn man en ik vroeg in de middag naar de vlindertuin. Gelukkig hebben we de navigatie aan staan, want de tot vlindertuin omgebouwde kas zie je niet onmiddellijk staan. Het complex valt ons aan de buitenkant tegen en we zijn benieuwd wat we aan zullen treffen. Nadat we de wat gammele schuifdeur open hebben gedaan staan we in een klein restaurantje, gelijk ook kassa. Even later lopen we door een kettinggordijn de kas binnen. In de doorgang hangen in een speciale kast achter glas de aangekochte vlinderpoppen. Van daaruit kunnen de nieuwe vlinders de kas in vliegen, waar de jungle is nagebootst met prachtige planten en bloemen die heerlijk geuren. Ondertussen vliegen de meest exotische en soms ook heel grote vlinders (18 cm) om ons heen. Ze landen met regelmaat op mijn schouders en soms zelfs op mijn hoofd. Waarschijnlijk door het knalrode T-shirt dat ik aan heb, want bij de andere bezoekers zie ik het niet. Boven onze hoofden vliegen tropische vogels en in de waterpartijen zwemmen schildpadden en exotische eenden.

Fotografisch kon ik mijn hart ophalen. Het was niet druk en er wordt je geen strobreed in de weg gelegd. Een factor die het fotograferen voor mij moeilijk maakte was het -door de beplanting- gebrek aan licht. Onder donkere omstandigheden presteert mijn camera helaas minder goed, zeker als de vlinders dan ook nog eens met hoge snelheid langs vliegen. Ik weet zeker dat ik een keer terug ga, maar dan vroeger en op een dag met minder bewolking.

Foto 1
Foto 1 en 2: De Doris Longwing (Laparus doris), uit het geslacht Heliconiini of Longwings, heeft een vleugelspanwijdte van 55 à 80 mm. Deze dagvlinder heeft lange, smalle zwarte vleugels met verschillend gevormde gekleurde tekeningen in de kleuren geel, rood, groen of blauw. Kenmerkend zijn de twee witte vlekken op de voorvleugel. De vlinder komt voor tussen het zeeniveau en 1800 meter in de tropische regenwouden van Zuid-Mexico tot in het Amazonegebied van Brazilië en Bolivia. 

Foto 2

Foto 3

Foto 3, 4 en 5: Anartia amathea (Brown of Scarlet Peacock) is een dagvlinder uit de familie Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders. De vlinder, die vaak in groepen van honderd of meer vliegt, is vrij algemeen en komt voor in Noord en Midden-Amerika op hoogtes tussen zeeniveau en 1000 meter. 's Nachts slapen ze in groepen, op hun kop hangend onder de bladeren.

Foto 4


Foto 5


Foto 6
Foto 6 en 7: Van de Heliconius demeter, die ook tot de familie Heliconiini of Longwings behoort, bestaan 15 soorten die allemaal een net iets ander kleuren- en vlekkenpatroon hebben. Er zijn ook soorten waar het oranje deel blauw is. Ze komen voor van Guyana tot Peru en Bolivia op hoogtes tussen 200 -1000 meter. Net als de andere Heliconius-soorten voeden ze zich met nectar van o.a. Lantana. Ze kunnen tot wel 9 maanden oud worden, terwijl de meeste tropische vlinders maar enkele weken leven. Het zijn vlinders die kunnen onthouden waar ze eerder nectar konden vinden, maar ook hun slaapplaats en waardplanten weten ze terug te vinden. Bij bestudering bleek zelfs dat de vlinders de meest efficiënte route kunnen plannen om langs alle nectarplanten te komen.

Foto 7


Foto 8
Foto 8 en 9: Idea leuconoe (Engels: paper kite, rice paper of wood nymph) is een grote dagvlinder uit de familie Nymphalidae, die zijn Engelse naam kreeg door de zwevende manier van vliegen. De vlinder heeft een vleugelspanwijdte van 95-115 millimeter, komt voor in Zuidoost-Azië en leeft tussen de 19 -104 dagen. Het zwart/witte patroon van de doorschijnende vleugels waarschuwt vogels dat de vlinder giftig is (net als het zwart/geel van een wesp aan vogels aangeeft dat hij steekt). Die giftigheid wordt veroorzaakt door het voedsel dat ze eten.

Foto 9


Foto 10
Foto 10: Heliconius sara (Sara  Longwing) behoort eveneens tot de familie Heliconiini of Longwings, net als de vlinder op de foto's 1 en 2, en komt  voor van Mexico tot in het Amazonebekken. De blauwe kleur van de Sara Longwing heeft als bijzonderheid een metallic gloed.

Foto 11
Papilio memnon (Engels: Great Mormon ) is een dagvlinder uit de familie Papilionidae, de grote pages. De spanwijdte kan tot 150 millimeter bedragen. De waardplanten van de rupsen zijn citrusplanten. Het verspreidingsgebied van deze soort beslaat een groot deel van Zuidoost-Azië, maar andere vlinders uit deze familie komen over de hele wereld voor met uitzondering van Antarctica.

Tot slot:
Het was een bijzonder leuk uitstapje met vriendelijke mensen en naderhand een studie-object om alle gegevens erbij te vinden, die moeilijker te vinden zijn dan voor Europese soorten.

Allemaal bedankt voor jullie leuke reacties en lovende woorden op mijn vorige blog "Touched by sunlight". Velen van jullie vonden het aanvliegende witje één van de mooiste foto's. Ik ben al een tijd bezig om mooie "actie" in vlinderfoto's te krijgen. Ik vind het niet eenvoudig, maar het lukt steeds beter en het is ook heel leuk fotograferen.

Thanks to all my friends abroad for their spontaneous and nice comments on my last blog.

Groetjes, Joke


37 opmerkingen:

 1. Is zondermeer prachtig fotograferen in de vlindertuin maar mij zal je er nooit vinden net als een dierentuin niet mijn ding. Foto's zijn ronduit top...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goedemorgen Joke,

  Prachtig serie foto's heb je gemaakt. Ik vind vlinder echt geweldig beesten om te zien. Vlindertuin in Blijdorp was niks aan. Haast geen vlinders om te zien. Het was behoorlijk warm binnen. Ik werd niet goed van. Gauw weer eruit gegaan. Ferry bleef lang binnen. Helaas weinig te zien.Je hebt wel mazzel gehad om te fotograferen. Echt super. Ik heb je foto's genoten.Wij hebben ook stokstaartjes foto's gemaakt. Echt heel leuk om te naar te kijken.

  Ik wens jou fijne weekend.
  Groetjes van Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou Joke de vlinder op je blog zijn in ieder geval
  juweeltje en hebben geen last van de mindere prestatie van je camera bij weinig licht...
  Mooi gedaan hoor, prachtige foto's, super scherp en fijn belicht..
  Ze kunnen jou info en foto's wel gebruiken als flyer voor "Vlinders aan de Vliet"...Dikke complimenten!!

  Fijn weekend en Lg, Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Truly magnificent photos, Joke!
  Each one is a marvel!
  It is definitely worthwhile to discover those beauties in a greenhouse!
  I'll have to try it one day!
  Keep well and enjoy your day!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig mooie en kleurrijke foto's Joke,
  fijn dat er nog plekjes zijn waar je wel ongestoord foto's mag maken.

  Complimentem voor al dit moois.

  groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Erg mooi Joke, compliment ! Prachtig al die soorten en kleuren, is je toch prima gelukt ondanks de dichte beplanting. Foto 6-9 en 1 springen er echt uit voor mij. Vanuit een mooi standpunt genomen.

  Wens je een fijn weekend en ben je wel al eens in de Orchideënhoeve in Luttelgeest geweest ? Ook erg mooi.

  groetjes, Truus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben daar nog nooit geweest, Truus. Ga daar beslist eens kijken. Bedankt voor de tip. Groetjes, Joke

   Verwijderen
 7. Hoi Joke
  Blijft altijd prachtig, zo'n vlindertuin! Ben wel eens naar de vlindertuin van Artis geweest, daar zie je vooral veel mensen. Je hebt schitterende foto's weten te maken. Wat een kleurenweelde! Vooral de metallic blauwe is een plaatje, Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Joke wat een geweldige serie van de vlinders, je hebt je heel goed vermaakt lees ik.
  Ik merk er niets van dat je camera niet goed presteert bij weinig licht, dit zijn allemaal stuk voor stuk juweeltjes.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bella, bella, bella, Joke, wat moet ik na al die lovende woorden hier nog aan toevoegen ?. Ben het met iedereen eens, super scherpe foto's, met mooie belichting, mooie bokeh, en super mooie invalshoeken. Kortom het is hier genieten in het kwadraat !
  Groetjes !
  John

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ja alles is al gezegd,maar niets te veel.geweldig mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Really brilliant, they are truly beautiful.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag Joke,

  Ondanks het feit dat het kennelijk te donker was, leverde dit toch prachte foto´s. op. Ik heb verschillende keren een vlindertuin bezocht, o.a. die in Luttelgeest (Orchideeënhoeve). Het is zeker niet eenvoudig maar het blijft altijd fascinerend. Ik vind dat je er mooi in geslaagd bent.Complimenten!

  Hartelijke groet,

  Adri

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een prachtige vlinder foto's Joke.
  Ook al had je het licht niet mee, ze zien er mooi uit.
  Mooie vlinders heb je gevangen ;-))
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fantastic photo's, so sharp, very well done.


  peter

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Tjonge, je hebt wel alles uit de camera gehaald hoor en wat een
  scherpte, echt geweldig!
  Knap werk wat je hier laat zien, terwijl de lichtomstandigheden
  niet bepaald makkelijk waren.
  Bewondering ook voor je research naar alle soorten.
  Een mooie blog met prachtige foto's en interessante informatie.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik kan me voorstellen dat je in deze vlindertuin je hart opgehaald hebt. Erg leuk dat ze je ook opzochten. Foto 5 is voor mij de topper, heel bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Preciosa serie de mariposas, bellos colores.

  saludos.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Simply beautiful ! #3 & #10 are my favourites.

  Fijne zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Knappe serie Joke, heel fijn om naar te kijken!
  Ik heb er van genoten... :))
  Fijne zondag nog en lieve groetjes Anna

  ps. Ik krijg net een mailtje van jou, dus we zitten op elkaars blog... grappig ;))))))))))))))))))

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Joke,

  ik las het inderdaad bij Loes en ik viel bijna van mijn stoel. Ik wet niet precies waar je woont, maar je zou ook eens de grootste vlindertuin van Nederland kunnen bezoeken. Dat is in de Orchideeënhoeve in Luttelgeest. Werkelijk prachtige vlinders en alle statieven mag je gebruiken.

  Prachtige serie zet je hier neer waarbij foto 1 mijn absolute favoriet is :-)

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip, Helma. Ik ga daar zeker eens kijken. Groetjes, Joke

   Verwijderen
 21. Hoi Joke,
  Wat een prachtige serie. Jij hebt toch net zo'n camera als ik?
  Nou, dan zou ik binnenkort die vlindertuin ook wel willen bezoeken, Leidschendam is bijna op de fiets te doen voor mij.
  Ik vind de scherptediepte in jouw foto's heel mooi. Heb je dit op de A-stand gemaakt?
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik heb dezelfde. Je zou de A-stand kunnen gebruiken, Ghita, maar in dit geval heb ik met de macrostand, samen met de zoom gewerkt. Ik heb daar al eerder goede resultaten mee behaald. Het nadeel is dat je zelf je diafragma (niet lager dan 5,2), sluitersnelheid (niet lager dan 125) en Iso (niet hoger dan 400) in de gaten moet houden, maar als je de A-stand gebruikt moet je weer andere waarden in de gaten houden. Het is wel aan te bevelen om een wat lichte zonnige dag uit te zoeken en b.v. rond 13.00 uur daar te zijn. Als je gaat, veel plezier. Groetjes, Joke

   Verwijderen
  2. Hi Joke,
   Ik gebruik de macrostand (is toch het bloemetje) van de camera eigenlijk nooit, maak de macro's altijd in A-stand, soms met voorzetmacrolensje. De tip van jou zal ik onthouden, al is er op dit moment buiten weinig macro meer te beleven.
   groetjes Ghita

   Verwijderen
 22. Hoi Joke,
  Heerlijk om te lezen dat jij wel een fotograaf-vriendelijke vlindertuin hebt gevonden, en zo te lezen heb je er genoten!
  Je laat een staaltje knap fotowerk zien, je weet echt erg goede resultaten uit je camera te halen.
  Ik moet altijd best lachen als ik met Ghita op stap ga, ik sjouw me een breuk aan apparatuur, en Ghita, en jij dus ook, weten het fantastisch te doen met één handzame camera ;-)
  Foto 5 is mijn favoriet in deze serie, ik vind de achtergrond nl erg mooi en qua kleur komt die ook nog eens prachtig uit bij de vlinder.
  Maar complimenten voor de héle serie.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Fijn dat het ook zo kan. Wat een machtig mooie vlinders en wat heb je er prachtige foto's van gemaakt.
  Ik heb er van genoten.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Goedemorgen Joke,

  Wij hebben jou linkje ook bij ons vriendenlijst gelinkt. We komen toch altijd langs. Je foto's is altijd zo mooi. Ik hoop dat bij jou ook mag staan in linkje. Kijk maar even. Ik geniet altijd van dieren.

  Fijne week gewenst.
  Groetjes van Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Thank you very much for your nice comment. I am sure that problem is not for you ningun to do photographies of nature:)

  Your collection of butterflies is precious!!!

  A cordial greeting!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wonderful photographs, butterfly are fabulous. I am greeting

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Magnificent shots Joke ! Just wonderful !

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Prachtige reeks,een vlindertuin staat ook op mijn lijst om eens naartoe te gaan

  BeantwoordenVerwijderen
 29. What a wonderful time you must have had,click clicking away, and the most beautiful butterfly photographs are the result.Very special!!
  Warmest Regards.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Je hebt een goede keuze gemaakt om hier heen te gaan, vrouwtjes was inderdaad niet zo heel vriendelijk. Je hebt ondanks de bewolking toch mooie foto's weten te maken.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Goedemorgen Joke, na je reactie op mijn blog ben ik natuurlijk ook even naar de jouwe gegaan om je foto's te bekijken. En die van jou zijn ook super mooi hoor. Ik ben het met je eens dat het soms lastig is wat betreft het licht, ik was er gisteren op een zonnige dag, maar met af en toe een wolkje voor de zon. Maar ik ga er zeker weten nog een keer heen, vond het erg leuk. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen