zondag 16 december 2012

Amaryllis, een naam uit een sprookje


Amaryllis was in de Griekse oudheid een beeldschoon jong meisje. Alle jongens uit het dorp waren gek op haar, maar dat interesseerde haar niet. Ze hield er van om bloemen te plukken en op een mooie voorjaarsdag ging ze daarvoor hoog de bergen in. Voor haar uit liep de herdersjongen Alteo. Even hield ze haar adem in.......wat was hij knap. Op slag werd ze verliefd op hem. Ze probeerde zijn aandacht te trekken, maar hij had geen oog voor haar. Iedereen in het dorp wist dat zelfs de mooiste meisjes hem niet boeiden. Alleen bloemen interesseerden hem. Hij had vaak gezegd: "ik zal mijn liefde geven aan haar die mij een nieuwe bloem kan brengen".


Het bolgewas dat wij Amaryllis noemen is in feite de Hippeastrum. De bloem lijkt precies op die van de Amaryllis belladonna, een ander bolgewas. De Hippeastrum is te herkennen aan de holle bloemstengel en is in vele kleuren verkrijgbaar. De steel van de Amaryllis is daarentegen gevuld en de bloem is van oorsprong roze-rood.Wanhopig bezocht Amaryllis in de tempel een priesteres. Deze prieseres had volgens zeggen contact met de goden en kon hun profetieën "vertalen" voor de gewone mensen. Aan haar vroeg Amaryllis hoe ze Alteo aan zich kon binden. “Bij de uitgang van de tempel” sprak de priesteres “staat een beeld met een koker pijlen met weerhaakjes. Neem die mee. Sta om twaalf uur ’s nachts op, steek een pijl in je hart -je gaat er niet dood aan-, loop op blote voeten naar Alteo, klop aan de deur en vertel hem hoeveel je van hem houdt. Geef de moed niet op als hij niet open doet. Ga net zolang door tot je succes hebt.” En dat deed ze. Maar de deur bleef elke keer dicht.
Nacht na nacht herhaalde ze dit. Het bloed vloeide rijkelijk en op de dertigste dag was Amaryllis zo verzwakt dat ze alleen nog maar kon fluisteren dat ze van Alteo hield. Plotseling zag ze dat op de plek waar al die nachten haar bloed gevallen was, prachtige roze-rode bloemen met grote kelken groeiden. “Alteo”, riep ze met alle kracht die ze nog in zich had “ik heb een nieuwe bloem uit mijn bloed doen opgroeien”. De deur vloog open. Alteo omhelsde haar en huilde bittere tranen. Ze leefden daarna nog lang en gelukkig en de bloem, die kreeg de naam "Amaryllis".
Bovenstaand verhaal is een vrije bewerking van een oude Griekse mythe over de naamgeving van de Amaryllis. Wat de foto's hieronder betreft hadden mijn man en ik ieder een andere mening. Wat is nou de mooiste?  De wat minder "harde" foto in pasteltinten of juist de ander? Ik laat de keuze aan jullie over.


Allemaal bedankt voor al jullie reacties op mijn vorige blog "Wintergasten aan de poldertafel". Meest favoriet uit deze serie waren de twee bloemenfoto's met rijp en de 1e landschapsfoto. Eerlijk gezegd waren dat ook mijn favorieten.

Thanks to all my friends abroad for their spontaneous, nice comments and praising words on my last blog. I hope we keep in touch and of course I will visit you on your own blog.

Groetjes/Greetings, Joke

57 opmerkingen:

 1. Hallo Joke

  Een schitterende bloem door jou op prachtige wijze gefotografeerd....scherpte, kleur en licht is helemaal goed..... ik vind het pracht foto's !!!

  Fijne zondag gewenst.

  Groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Joke,
  Prachtige foto's van deze mooie bloem. Mooi om de kleuren zo van binnen uit te zien. Knap gedaan!!

  Groetjes en een fijne zondag,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi je verhaal erbij Joke, dat maakt de bloem extra mooi.
  Prachtige foto's en mooie close-ups zitten er bij.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tes photos sont absolument magnifiques !!!!!! J'adore...
  Bisous et Bon dimanche Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ja maar om zo schoon als deze amarillus te zijn!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Joke, Ik vind ze allemaal prachtig! Mooie macro opnames en aanvullende info!

  Fijne zondag,
  Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Joke,

  Ik vind deze bloemen echt geweldig bloemen. Prachtig om te zien Joke. Ze hebben verschillede kleuren. Ik vind rode erg mooi. Ik kom je alvast fijne feestdagen wensen en voorspoedig 2013. Want ik krijgt beetje te druk.

  Fijne zondag verder.
  Groetjes van Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een mooi verhaal uit de Griekse oudheid over de Amaryllis Joke, en je foto's zijn stuk voor stuk plaatjes, waarvan ik de 2e toch wel de mooiste vind.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. I really can't choose, because they are all exquisitly beautiful.I know the pink variety, but will never be able to see them without thinking of the maiden's endeavours to win the boys heart.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bijzonder mooi gefotografeerd heb je deze Amaryllis Joke.
  Goed belicht ook, en een mooie verhaal er bij.
  Fijne zondag, Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oooohh my!
  This is serious advertisement for the Amaryllis!
  Your photos are magnificent, especially the last one!
  Many thank for your nice comment, I must say I was thrilled with this Blackcap female!
  Kind regards, Joke!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. What a beautiful Amaryllis Joke and thank you to have responded!
  I've only just started so still need to get used hahaha.
  I am an ordinary Dutch woman hear but just wanted to answer in English!
  Greetings,
  Annie

  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtig gedaan Joke mijn compliment lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nature is a sorceress. The many details of this beautiful flower, you can see it. Wonderful photos, Joke. Thanks for the splash of color on this gray winter day. Greetings, Waldameise

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een heerlijk sprookje en wat een prachtige foto's. Foto 6 en foto 8 vind ik het mooiste. Je kunt toch wel zien dat jij een echte 'bloemelaar' bent hoor!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Beautiful macro on the Amaryllis, well done Joke.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Joke ik vind de foto's ontroerend evenals het prachtige verhaal erbij, dat maakte het voor mij nog meer bijzonder. Mijn favoriete keuze is de onderste foto. de ietwat "hardere"
  De derde foto is ook een van mijn favorieten.
  Groetjes Henny

  BeantwoordenVerwijderen
 18. piękny amarylis i ładne zdjęcia macro

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Een prachtige blog heb je weer gemaakt.
  Leuk dat je er de mythe van de Amaryllis ook in hebt
  verwerkt, dat maakt de blog helemaal compleet.
  Je foto's zijn heel mooi en met zorg gemaakt.
  Voor mij zijn foto 1 en 3 de favorieten 1 vind ik heel
  mooi belicht en goed dat je de hele bloem laat zien.
  Foto 3 vind ik een leuke compositie en ook heel mooi belicht.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hou er van om details te fotograferen, Coby. Maar mijn man vond dat hij dan niet kon zien waar het een onderdeel van was. Dus daarom ook de hele bloem er bij. Groetjes, Joke

   Verwijderen
 20. Hoi Joke, ik zat zo geboeid je verhaal te lezen dat ik vergat naar je foto`s te kijken.
  Wat heb je deze mooie bloem prachtig gefotografeerd.
  Alle facetten zijn mooi, de gehele bloem en de details.
  Wat mij het meest opvalt is je mooie belichting.
  Wit nergens uitgebeten, leuke schaduw partijen en vooral bij de laatste foto zie je de transparantie van de bloem.
  Knap gedaan Joke,

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb behoorlijk zitten zwoegen op de belichting, Greet. Dat was mijn eigen opdracht deze keer. Om het wit goed te belichten mét zonneschijn omdat ik daardoor die schaduwwerking op de foto wilde kunnen zien. Het gaat steeds beter, maar ik ben nog lang niet uitgeleerd. Groetjes, Joke

   Verwijderen
 21. Beautiful story with gorgeous photos, Joke! Thank you so much for sharing.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Une très belle histoire accompagne ces photos. Pour moi, je ne choisis pas, je les aimes toutes.

  Bises et belle journée à toi.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Joke...

  Ben ook vaak met deze bloem bezig geweest, maar ik moet zeggen bloemen liggen me niet zo, ja als er beestjes op zitten word het een ander verhaal..maar jij, jij hebt dit in de vingers, erg mooie compositie heb je ervan gemaakt, prachtig belicht ook en de scherpte is voortreffelijk..

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi Joke,

  Wat een prachtig verhaal zet je hier om te beginnen neer. Uit de foto's blijkt maar weer eens dat bloemen- en plantenfotografie toch echt jouw specialiteit is, ze kunnen zo opgenomen worden in een tuintijdschrift. Uit je eerste serie vind de foto's nr. 2, 3, 4 en 6 de mooiste en zonder tweespalt te willen zaaien tussen jou en je man gaat mijn voorkeur toch uit naar de tweede foto omdat ik vind dat de compositie beter is, de stamper/meeldraden vertrekken uit de linker bovenhoek en eindigen ongeveer op 2/3 linksonder (derdenregel) terwijl bij de eerste foto het accent teveel op het midden ligt. Verder vind ik de lichtval mooier waardoor er meer dynamiek in de foto zit, de eerste foto toont wat fletser en tenslotte vind ik de tweede foto met net wat meer scherpte beter ogen.
  p.s. het wit heb je heel goed onder controle weten te houden.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je visie en uitleg, Ad. Deze keer heb ik extra aandacht aan de belichting besteed (die ik persé goed wilde krijgen) en misschien de compositie wat uit het oog verloren. Ik heb nog veel te leren, maar dat houdt het ook leuk en spannend. Groetjes, Joke

   Verwijderen
 25. Hai Joke,

  Zo, die heb je heel mooi in beeld gebracht.
  Mooie scherpe details en kleuren.
  De 2de foto is zeer fraai met die zachte achtergrond.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hallo Joke,
  Dank voor je reactie! Nu heb ik over jouw blog gedwaald en het is altijd zo mooi dat we allemaal vinden dat we nog veel moeten oefenen... terwijl jij prachtige foto's maakt! Aan de einder gloort altijd de foto der foto's... en naarmate je beter wordt gaan ook je eisen omhoog. Zo blijven we bezig. Heerlijk!
  Je hebt een mooie serie gemaakt van de Amaryllis met een prachtverhaal erbij. De tweede foto springt eruit voor mij omdat ik het zo mooi vind hoe het licht in de bloem valt waardoor we ook de schaduw van de stamper en meeldraden zien.
  Hartelijke groet, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Het blijft een van de mooiste bloemen om op de kiek te zetten. Je hebt er een mooie serie van weten te maken. Nummer twee is wel heel apart genomen. Vooral de schaduw is een goed punt.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Wonderful photos. This is the Christmas flower to us.
  Thanks for sharing.
  From Hilda

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hallo Joke, wat laat je hier een mooi blog zien. Ik heb je verhaal geboeid gelezen en de foto's van de bloem zijn werkelijk prachtig. Ik vind alle belichtingen mooi en ga geen keuzes maken. Het is best moeilijk zo'n amaryllis op een interessante manier te fotograferen en dat is je goed gelukt.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Echt heel mooie foto's van deze fraaie bloem.. alles klopt....Agnès

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Bellas imágenes florales, buenos detalles y encuadres.

  Saludos.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. J'aime les mots qui accompagnent ces merveilleuses photos... Une très belle publication... Quel talent vous avez là !

  Gros bisous.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Hoi Joke,
  Ik fotografeer bijna nooit bloemen omdat ze nooit naar mijn zin zijn, maar als ik jouw serie bekijk inspireert die me wel om het toch nog eens te gaan proberen, want wat heb je dit mooi gedaan.
  De details heb je knap in beeld gebracht, maar na lang kijken is de tweede foto voor mij toch de allermooiste, wat een prachtige lichtval, klasse!
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 34. wow....wunderschön festgehalten!!! Toll!!!

  Wünsche dir schöne Weihnachten,
  liebe Grüße Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Mooi deze amaryllis, vooral de 2e foto vind ik erg mooi.
  Heb zelf een rode in de vensterbank staan, ben benieuwd wanneer hij gaat bloeien, zal nog wel een paar weken duren vermoedelijk.

  groetjes, Truus

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Beide series zijn erg sfeervol.
  Het is elke keer weer een `kunst`om iets bijzonders in een serie te leggen.

  Fijne feestdagen van eilandstaete.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Hallo Joke
  Wat een schitterende foto's van de Amaryllis en dan ook nog dat mooie verhaal erbij, geweldig.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Hoi Joke,

  wat een ontzettend mooi blog.
  Niet alleen je foto's maar ook je verhaal erbij.
  Dit maakt bloggen ook zo leuk :-)

  Mijn favorieten zijn foto 2 en 3 en
  ook e laatste. Werkelijk prachtige platen
  met mooie details.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Hoi Joke,
  Een fijne bloem om lekker mee aan de slag te gaan. Ik heb een keer een rode zo gefotografeerd, maar wit geeft nog meer mogelijkheden. Foto 2 vind ik mooi. Het doorschijnende van de stamper en meeldraden, dat lukt niet met een rode bloem. De laatste vind ik ook erg fraai door zijn beslotenheid. Mooie serie.
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Er staan er hier ook weer drie, maar die moeten nog opkomen. Je hebt er een zalige serie van geschoten Joke...

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Bonjour Joke,
  Je laissais souvent des commentaires sur le blog de Bob Bushell...
  Depuis quelque temps c'est impossible !
  L'option "Name/URL" n'est plus disponible pour laisser un commentaire.
  Toi qui peux lui laisser un message, peux-tu lui dire ?
  Merci et Bonne journée Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Hoi Joke,
  Mooie serie (binnen gefotografeerd?) en een prachtig verhaal erbij.
  Ik hou wel van dit soort mythen en sagen.
  Tja, voor buitenfotografie is het nog steeds geen weer, en van de voorspellingen voor de komende week wordt ik ook niet blij.
  Misschien moet ik ook maar binnen iets fotograferen....
  Het is jou zeker heel goed gelukt met de lumix (welke instellingen? Flits gebruikt?)

  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Merci pour avoir transmis le message à Bob !
  Bisous et Bonne journée Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Hoi Joke, wat laat je ons weer genieten... :))
  Je hebt de Amaryllis werkelijk schitterend vastgelegd!
  Het blijven prachtige bloemen om te fotograferen... heel mooi.
  Lieve groetjes,
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Dag Joke,

  Ik was er nog niet aan toe gekomen. Maar als ik mijn voorkeur nog mag doorgeven: voor springt de derde er uit. Prachtig.
  Ik wens je heel fijne dagen, en heel veel fotoplezier in 2013!

  Hartelijke groet,

  Adri

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Amiga Joke,estas fotos son realmente una berdadera obra de arte,hacía tiempo que no veía un trabajo tan bien hecho,mi enhorabuena y un besito

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Bon Soir, et merci pour la visite et le gentil commentaire.
  Un très bel espace photos que je découvre ici, et je reviendrai.
  Très joyeuses fêtes de Noël.
  A bientôt. Cordialement

  BeantwoordenVerwijderen