zaterdag 6 april 2013

De Narcis en de Nimf

Narcissus is in het oude Griekenland een beeldschone jongen. Met zijn zongebruinde gezicht, zijn gouden krullen en zijn gespierde lichaam ziet hij er uit als een jonge god. Het leven lacht hem toe, maar Narcissus heeft een lastig probleem. Hij is bang voor mensen en het liefste is hij in de natuur tussen de planten en dieren. In een bos vlakbij zijn dorp wonen mooie jonge vrouwen, de -half goddelijke, half schimmige- nimfen. Ze zijn dol op de jonge Narcissus en één van hen is zelfs smoorverliefd op hem. Maar hij wil niets met haar te maken hebben, wijst haar af als ze toenadering zoekt en langzaam kwijnt ze weg. De andere nimfen zijn daar zo boos over dat ze een godin vragen hem te straffen.Als Narcissus op een dag water uit een meertje in het bos wil drinken houdt hij zijn adem in. Voorover gebogen ziet hij een prachtige jongen. Hij wordt op slag verliefd op hem. Hij buigt zich verder voorover om de jongen te kussen.....verliest zijn evenwicht, valt in het water en verdrinkt. De nimfen hebben berouw. Narcissus is door hun tussenkomst wel erg zwaar gestraft voor zijn gedrag. Ze besluiten hem een mooie begrafenis te geven, maar hoe ze ook zoeken, nergens is zijn lichaam nog terug te vinden. Het enige dat ze vinden in het gras bij het meertje is een prachtige gele bloem met een lange sierlijke steel en een hart van goud - de Narcis. Er wordt gezegd dat de godin medelijden met Narcissus kreeg, de bloem creëerde en er zo voor zorgde dat hij voor altijd zou leven.Bovenstaan verhaal is een vrije bewerking van de mythe over Narcissus, waarvan veel versies uit oude bronnen zijn overgeleverd. De klassieke versie is van Ovidius.
Vergroot zijn de foto's mooier.

Allemaal bedankt voor jullie reacties en lovende woorden op de foto's van mijn vorige blog "Zwart/Wit (Foto-opdracht)". De meest favoriete foto was foto 5, direct gevolgd door foto 1.

Aangezien Lightbox weer werkt, zou het toegevoegde stukje HTML nu weer uit de sjablonen verwijderd kunnen worden. Het laden van je blogpagina wordt er door vertraagd, maar dat is nauwelijks te merken. Mocht het ooit problemen op gaan leveren, dan kan het altijd nog verwijderd worden.

Groetjes, Joke42 opmerkingen:

 1. Hoi Joke,
  Laat eilandstaete dan de eerste zijn.
  Leuk verhaal over de jonge god Narcissus.
  En dan ook nog een serie mooie foto's - fantastisch.
  Fijn weekend met fotogenot van eilandstaete.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dus vandaag of morgen gaat er een prinses naar een meertje en wilt drinken en dan komt de goddelijke prins weer te voorschijn die een paar eeuwen geslapen heeft (hij zal zich rot schrikken als hij ziet wat wij er allemaal van gemaakt hebben.wel hele mooie foto,s met een prachtig verhaal,ik zou er zo een sprookje van kunnen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prachtige fazant bovenaan je pagina en je natuurfoto's zijn prachtig. Agnès

   Verwijderen
 3. Mooi verhaal met super mooie foto's er bij. Groet, Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het een prachtige serie Joke! ;-0

  Groeten uit Sneek!
  DzjieDzjee

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooi verhaal over Narcissus, in zijn zongebruinde gezicht, gouden krullen en gespierde lichaam, kan ik mij wel herkennen Joke....hihi.Je hebt hier een hele fraaie serie foto's geplaatst, waarvan nr.2 mij het meest aanspreekt, heel mooi gedaan met die weerspiegeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hoi joke ,
  prachtige foto's heel mooi gemaakt.
  fijne zondag groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi verhaal Joke, ik kon het niet.
  Foto's zijn echt geweldig.
  Voor mij zijn foto drie en foto zes het mooiste.
  Fijne zondag nog.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. j'aime bien le troisième cliché

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een passend verhaal bij deze mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Joke,

  Ik ben helemaal weg van narcissen. Och wat maakt jij prachtig macro foto's Joke. Heel mooi!! Deze bloemen hebben mooie felle kleuren. Echt schitterend om te zien.

  Fijne avond gewenst.
  Groetjes van Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wow Joke wat heb je dit prachtig gefotografeerd! Je hebt het licht zo mooi gevangen in de bloemblaadjes. En de details van de stamper vind ik supermooi. Ik ga met andere ogen naar de narcis kijken.
  Het verhaal is des te passender, want ik vond ik het best een stijve hark van een bloem... al mag ik ook graag een dikke bos op tafel hebben staan.. maar toch, heel sierlijk vond ik ze nooit. Zo zie je maar weer!
  Groetjes, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Heel mooi, dit is genieten.
  Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Joke,

  K(l)eurige bloemenserie weer en bijpassend verhaal. Foto nr. 5 vind ik heel bijzonder en mooi, alhoewel ik wel meen een tikkeltje ruis te bespeuren. Wat heb je trouwens een hele mooie voorjaarsblogkop.... wat een woord, gemaakt met die lammetjes.

  Fijne avond,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk, Ad. Eén van de grijze dagen, ISO400 (te hoog voor mijn camera) en geen tijd meer om 'm over te maken. Ik heb nog getwijfeld of ik 'm zou plaatsen, maar hij voldeed zo aan mijn ideeën dat ik het toch heb gedaan. Groetjes, Joke

   Verwijderen
 14. Wat weer een mooie verzorgde blog Joke.
  Leuk dat je het verhaal van narcissus hier even verteld,
  dat geeft de blog toch iets speciaals.
  Heel mooi de foto's met tegenlicht, prachtig belicht.
  En ook hele fraaie macro-opnamen.
  Een boeiend blog waarvan ik zeer heb genoten en eigenlijk
  kan ik geen favoriet kiezen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Joke, wat laat e ons weer genieten van je foto's en je verhaal!
  Stuk voor stuk heel mooi vastgelegd met mooie kleuren en scherpte...
  Lieve groetjes Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Good evening, dear Joke, wow, with you there's already spring. A super cute header. Since running through the heart. Enchanting are your impressive photographs of the beautiful daffodils. I can hardly expect them to bloom again with us. Until then, I have enjoyed your beautiful photos. I wish you a good week and send greetings
  Waldameise :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hey Joke,

  Genieten, van je verhaal, en vooral de prachtige foto's. Zo te zien heb je heerlijk "gespeeld" met de narcissen. Stuk voor stuk prachtige opnames. De macro zijn ook steengoed. Prachtige kleuren!

  Gr. Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoi Joke, wat ben je weer lekker creatief bezig geweest, en een en al lente! zelfs je nieuwe bloghoofd met lammetjes, superschattig!
  De eerste twee foto's, daar vind ik het licht net wat te hard, maar het zijn natuurlijk wel heerlijke zonnige beelden.
  Nr 5 is heel apart, lijkt wel suikergoed ;-)
  De mooiste zijn voor mij 6 en 7, daar heb je echt prachtig met het licht gespeeld.
  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wauuu perfect pictures :-)
  Big hugs Tina OddStyle

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Oei, nummer 3 is wel heel erg mooi. Zo mooi met dat felle licht en heel knap belicht, want de details in het wit zijn nog erg goed te onderscheiden.
  Helemaal een prachtige serie, want ook erg fraai, hoe je de details gefotografeerd hebt.
  Allemaal met dat voorzetlensje? Dat verbaast mij toch zeer, maar ja, een goede visser vangt met een bezemsteel ook veel vis. ;-)
  Dus een extra groot compliment.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt, René. Inderdaad allemaal met mijn Lumix en de Raynox lens gemaakt. Ik ben over beiden erg tevreden al moest ik er de nodige tijd, aandacht en wilskracht aan besteden om tot deze resultaten te komen. Maar dat geldt natuurlijk ook voor andere foto-apparatuur. Groetjes, Joke

   Verwijderen
 21. Alweer een heerlijk verhaal met prachtige foto's. De 3e is mijn favoriete foto, héél fraai. Foto 2 vind ik niet zo geslaagd met die schaduw eroverheen en ik heb het idee dat hij niet helemaal scherp is. Dat vind ik eigenlijk wel jammer van voor het overige zo'n een prachtige serie.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hallo Joke
  Prachtig al die verschillende opnamen van de narcissen. Ook de openingsfoto van je blog met de lammetjes vind ik super. Heel aandoenlijk dat kleine grut.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hallo Joke,
  Wat heb je die narcissen prachtig vastgelegd. Ik vind bloemenfotografie ontzettend moeilijk, dus petje af voor wat jij hier laat zien. Het verhaal van Narcissus kende ik een beetje, je maakt er weer een mooie blog van zo. En ook nog complimenten voor je superschattige kopfoto, wat lief die lammetjes.
  Groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi Joke,
  Erg mooie macro's!! Prachtig hoe je het hart van deze narcissen zo close in beeld hebt gebracht. Die één na laatste foto hiervan vind ik echt helemaal top. Ook foto 3 heb je erg mooi gemaakt zo met die weerspiegeling. Knap hoor!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hallo Joke, prachtige foto's van de Narcis, een ware voorjaars bode is het.
  Heerlijk nu het weer eindelijk beter gaat worden.

  Groet kees

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Fantastic flowers, miraculous colours:) I am greeting

  BeantwoordenVerwijderen
 27. It is magnificent images, Joke - always a pleasure - THANKS :D
  Greetings from Denmark, Dorthe

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Een super serie Joke goed gedaan ze zijn prachtig lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Wat een mooi verhaal Joke..??
  heb je deze al gemaakt met je nieuwe camera..
  ze zien er mooi uit..vooral de laatste 2...
  toppertjes hoor...

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, nog niet, Nieske. De accu is net opgeladen en ik ben nog bezig de handleiding te lezen en te controleren of alles in de doos zat. Voorlopig gebruik ik nog even alleen de Lumix en de Raynox-lens. Groetjes, Joke

   Verwijderen
  2. (het dubbele zonnteje) ik weet niet hoe het komt, is denk het een reflectie op het glaswerk van je
   lens, ik het er meer foto's van, of het komt van het filter..heb geen idd..
   maar vond het toch wel leuk om te plaatsen!!

   Verwijderen
 30. Hoi Joke,

  het leuke bij jou is niet alleen je foto's maar
  ook de mooie verhalen die je er steeds bij verteld :-)
  Het verhaal van deze Narcissus vond ik heel erg mooi.
  Ik kende het niet maar ik vind het prachtig bij deze serie mooie foto's van je.
  mijn favorieten zijn foto 3 (die vind ik zelf de allermooiste. Wat een geweldige plaat is dat. Liggend met reflexie. Echt super gedaan. Complimenten.
  Ook foto 8 en 9 zijn bijzonder mooi.
  ik heb hier echt van genoten.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hallo Joke,
  Jij bent al helemaal in voorjaarsstemming zo te zien met je mooie kopfoto.

  Prachtig je narcissen, vooral de witte exemplaren helemaal geweldig !!
  Ook voor mij is de 3e favoriet.

  En verhalen vertellen kun je als de beste !

  groetjes, Truus

  BeantwoordenVerwijderen
 32. ooooooh Joke, wat een plaatjes! ik word hier helemaal vrolijk van.
  schitterend al dat geel, wow!
  vooral foto's 1,4 en 5 zijn mijn favoriet. echt zo mooi en teer!
  wens je een heel fijn, warm weekend,
  groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 33. simply beautifully captured shots ...lovely!

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Beautiful!!!!...een heel fraaie serie, de witte exemplaren vind ik het mooiste... super!!!!Agnès

  BeantwoordenVerwijderen