maandag 22 april 2013

Paniek in GanzenlandDe grote Grauwe Ganzengezinnen, waarvan ik er vorig jaar omstreeks deze datum zoveel zag, was ik dit jaar nog niet in de polder tegengekomen. Hier en daar zwommen wel wat ganzen met twee kuikens, maar daar bleef het bij. Net toen ik me al af begon te vragen of de langdurige kou daar een “natuurlijke” oorzaak van was, zag ik op een heel andere plaats dan vorig jaar, de eerste grotere gezinnen. Waarschijnlijk waren de kuikens net uit het ei. De ouders zwommen wat onwennig met ze rond en de kleintjes werden dicht bij elkaar gehouden.

Till now I hadn’t seen the large Grayleg Goose families, which I saw frequently last year in the same period. Earlier I had seen geese swimming with two chicks, but that was it. Just when I wondered if the prolonged cold was the "natural" cause of the small families, I saw in a different location than last year, the first larger families. Probably the chicks just emerged from their eggs. The parents swam a bit unaccustomed with them in the puddle and the little ones were kept close together.Het was een grijze dag en op het moment dat ik de ganzen zag, begon het ook nog eens te regenen. Fotograferen kon ik dus wel vergeten. De volgende dag scheen de zon, maar in de polder bleek het toch behoorlijk te waaien. Het poeltje waar de ganzen de dag daarvoor nog zwommen, lag vol op de wind en er was geen gans te bekennen. Enigszins teleurgesteld begon ik aan de terugweg, totdat ik plotseling in de kant van de -tussen de poelen liggende- ringsloot twee ganzengezinnetjes zag zitten.

It was a gray day, and at the moment I saw the geese, it started to rain.  No weather for photography. The next day the sun was shining. However in the polder the wind blew pretty strong and in the puddle, where the geese swam the day before, I even saw waves. The geese were all gone. Somewhat disappointed I started my journey back home, until I suddenly saw  two geese families along the wide ditch that connects different puddles to each other.
Zo te zien trokken ze met elkaar op. Binnen een onzichtbare cirkel respecteerden ze wederzijds ieders gezinsruimte en overtreders werden met luidruchtige gegak en een naar voren gestoken kop gewaarschuwd. Alles leek rustig totdat de ouderganzen uit beiden gezinnen luid begonnen te gakken. Koppen naar voren......Paniek! Op zoek naar een lekker hapje landde vlakbij de gezinnen een Grote Zilverreiger. Luid gakkend werd het kroost gemaand om op te schieten en rennend verdwenen de gezinnetjes tussen de stoppels van het aangrenzende rietveld. Even later vertrok de Zilverreiger zonder hapje, was de rust weergekeerd en kon ik opgelucht adem halen.

It looked like both families could get along very well with each other. Within an invisible circle they respected every one's family space and offenders were warned with a loud honking sound, putting the head forward at the same time. All seemed peaceful until the parent geese from both families started honking loudly. Heads forward ...... Panic! Looking for a tasty snack a Great Egret landed close to the families. Loud honking the offspring was urged to hurry and together the geese disappeared completely between the stubbles of the adjacent reed field. Moments later the Egret left without a bite, the rest returned and I could breath relieved again.

Vergroot zijn de foto's mooier. Klik daarvoor op de eerste foto.
The photos are enlarged even more beautiful. Click on the first picture.


Allemaal bedankt voor jullie reacties en lovende woorden op de foto's van mijn vorige blog "Chasing the clouds". De meest favoriete foto was de laatste van de zonsondergang, direct gevolgd door foto 3, de tegenlicht opname van de wolken met weerspiegeling in het water.

Thanks to all my friends abroad for their spontaneous, nice comments and praising words on my last blog. The last picture of the sunset was chosen  by many of you as the most favorite picture.

I hope we keep in touch. Of course I will visit you on your own blog, although it may take sometimes a little longer. My other very time consuming hobby is my garden and mostly my days and weeks are too short to do everything.


Groetjes/Greetings, Joke

39 opmerkingen:

 1. Nou Joke je had er heel wat zo te zien ik had er met moeite vier maar daar kwam ik echt niet in de buurt ze maanden mij om afstand te houden,een heerlijke serie heb je er van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Werkelijk schitterend Joke!!
  Dit is GENIETEN met hoofdletters... ik kan er naar blijven kijken en zeker in het groot... echt heel mooi.
  Fijne week en lieve groetjes Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, nice one Joke, love the babies so much.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Joke,

  Prachtige serie.
  Ja, het is altijd maar afwachten hoeveel van die kuikens het overleven. Dat is de natuur. Maar ze worden ook wel weer goed beschermd door hun ouders. En dat is maar goed ook.

  Hartelijke groet,

  Adri

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fantastisch Joke, het is net een aflevering van een tv-serie, er gebeurd van alles. Vooral foto 8 met de 5 kuikens op een rijtje is heel leuk.

  Groetjes Marius

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Joke,
  jouw speurtocht heeft weer een mooi resultaat opgeleverd. Het wordt dus toch nog lente :)
  Groet, Geert.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi hoor Joke. Ik heb ze bij mij in de omgeving nog niet ontdekt, eind van de week maar eens op zoek gaan. Jij hebt er in ieder geval al mooie foto's van kunnen maken. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie serie is dit geworden Joke.
  Altijd leuk om te zien die kleine gansjes.
  Hier nog niets gezien, binnenkort maar eens de polder in.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk die jonkies, de eerste 2 foto's zijn mijn favoriet van je serie, mooi laag standpunt zo!

  Groeten Ralph

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heerlijk om familie Gans met hun kroost te zien Joke, een mooie serie foto's waar je niet snel op uit gekeken raakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige foto's van familie gans Joke.
  Gelukkig dat de zilverreiger zonder hapje weer vertrok, zou jammer zijn van de jonkie's.
  Groetjes Tine

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoi Joke...

  soms wil teleurgesteld weer naar huis en kom je
  op de valreep deze gezinnetjes nog even tegen..
  Wat mooi hè al dat kleine grut..
  je hebt ze goed scherp vast gelegd...

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Joke, leuk hè, ze zijn er weer. Ik vind ze ook schattig maar de boeren denken er wel eens anders over. Je foto's zijn heel geslaagd, de aanhouder wint, dat zie je maar weer.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. JOKE IK HEB LEKKER ZITTEN GENIETEN van al die leuke foto's van deze kruimeltjes !!!
  lieve groeten , Annie
  http://anniezon.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mooie foto's, zeker als je ze vergroot bekijkt.
  Het verhaal erbij is erg leuk en spannend.
  Groetjes Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een lieve serie Joke en toch niet met lege handen thuisgekomen.
  Heel mooi gedaan.

  groetjes, Truus

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Joke,
  Och Joke deze foto's is echt schitterend om te zien. Zo leuk om te zien. Jonge ganzen is echt super mooi. Eindelijk lente. Zo lief!!!!!!

  Fijne dag.
  Groetjes van Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hai Joke,

  Heerlijke foto's met die kleine gansjes. Ik kan me voorstellen dat je het fijn vond dat de zilverreiger geen kleintje te pakken kon nemen, maar fotografisch gezien was het wel een topmoment geworden.
  Zo werkt het nou eenmaal en je moet er niet aan denken dat alle kleine gansjes, grote ganzen zouden worden. In ieder geval heel mooi gefotografeerd.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Hoi Joke,

  Wat een schattige jonge gansjes! Ik wordt helemaal vrolijk van deze foto's.
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een mooie serie joke en zo'n spannend verhaal erbij gelukkig kreeg hij ze niet Joke die schapen foto die boven aan je blog staan heb je die ook op je blog zelf staan? lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De lammetjes van mijn blog kopfoto heb ik niet in een blog, Daniëlle. Ik moet nog even een nieuwe serie bij kennissen van ons maken. Groetjes, Joke

   Verwijderen
 21. Een hele fijne serie Joke. De kleintjes zijn natuurlijk altijd vertederend en De onrust voor de reiger erbij maakt het extra mooi.
  Deze serie heb ik met veel plezier bekeken.
  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hele mooie grauwe ganzenserie Joke, ik vroeg me af of je die in de Groene Jonker gemaakt hebt. Ik was n.l. vorige week ook daar op het moment van die zware storm en ik heb er geen vogel gezien. Heel vertederend die jonge gansjes en sneu voor die grote zilverreiger, hij moet tenslotte ook ergens van leven.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de foto's van de gansjes niet in de Groene Jonker gemaakt, Ad, maar meer richting Mijdrecht. De dag na die storm. Vorig jaar zaten ze allemaal in de GJ, maar daar is het inderdaad erg rustig met vogels. Ze zitten er veel te ver van de wandelpaden. Groetjes, Joke

   Verwijderen
 23. O, wat is het toch altijd leuk al die kleine jonge vogeltjes. En die zorgzame Ganzenouders met hun grote gezinnen vind ik ook geweldig om te zien.
  Ik heb dan ook genoten van deze serie en je begeleidende tekst. Ik kan me voorstellen dat je met kromme tenen naar de Grote Zilverreiger hebt gekeken.
  Helaas zullen toch heel wat gansjes vermoedelijk ten prooi vallen aan belagers, maar ik kan me voorstellen dat je daar niet graag getuige van wilt zijn. Dit is een heerlijke blog met leuke donsjes en ik hoop ze zelf binnenkort ook weer tegen te komen.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 24. mooie serie van de gansjes. Hier in de peelregio wemelt het ook van de jonge gansjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Hoi Joke,
  Wat zijn die gansjes toch altijd leuk om te zien. Echt geweldig!!
  Je hebt ze werkelijk mooi kunnen volgen en er een puike en vertederende serie van kunnen maken.
  Foto 1, 2 en 3 vind ik echt super zo met z'n alle bijelkaar.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Hallo Joke, en nu ik eindelijk naar hier te laten aan uw mooie foto's van de ganzen, een paar gedachten. Het mooie weer heeft altijd gelokt me uit. Maar vanavond Ik neem de tijd.
  Ik ben helemaal blij met haar mooie foto's en de interessante en mooie beschrijving ervan. Om een favoriet te kiezen, vind ik het bijzonder moeilijk vandaag, want ik vind alle leuke foto's en indrukwekkend. Vooral het heeft me Foto geen. 8 gedaan. Het is zooooo schattig, de kleine gansjes als ze zwemmen in een rij. Dank u voor dit plezier, ik hou van deze foto's.

  Ik wens je een mooie lente weekend
  en hartelijk begroeten
  die Waldameise

  Vielen vielen Dank auch für den freundlichen Kommentar auf meinem Blog. Ich freu mich immer ganz besonders!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Prachtig beeldverhaal Joke, die kleintjes zijn altijd zo schattig, dus ik haal samen met jou opgelucht adem, dat alles goed afliep met die reiger.
  Maar ja, zo zal het niet altijd gaan....
  Groetjes en fijn weekend
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 28. How did I miss this one, its fantastic. The Greylag Geese and their chicks are lovely, well photographed Joke.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Superbe famille et de très jolies photos.
  Merci et bonne journée

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Werkelijk heel mooi gedaan Joke :-)
  Die kleine gansjes zijn altijd zo vertederend!
  Heel mooi en je had ook mooi licht hierbij.
  Het waaide inderdaad als een tierelier want ook wij hadden daar behoorlijk last van. Nu is het dan wat kouder maar wel minder wind.
  Ik ben blij dat die zilverreiger geen kleintje als hapje heeft gebruikt.

  Groetjes Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 31. De grauwe ganzen zijn daar bij jou verder als hier.
  Nog geen broedsel tegengekomen.
  Fijne zondag van eilandstaete

  BeantwoordenVerwijderen
 32. A wonderful post Joke, lovely and cute to see the families !

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Erg mooi Joke. Wat leuk om de ganzenfamilie op deze manier vast te leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wat zijn ze schattig en wat een zorg als ganzenmoeder!
  De grote zilverreiger moet natuurlijk ook eten, maar ja dan sta je aan de kant van de gansjes en die zijn ook zo vertederend. Mooie foto's.
  Leuke serie.
  Groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen