dinsdag 21 januari 2014

Presents of NatureAn English version after the 2nd pictureTerwijl wij ons er druk over maken of de winter dit jaar nog wel zal komen, gaat de natuur gewoon stilletjes haar eigen gang. Geen winter? Nou en? Dan kan de feestversiering toch gewoon wat eerder opgehangen worden. Het is alsof deze onverwachte meevaller de natuur wel goed uitkomt. Vol enthousiasme ontvouwen vroeg bloeiende bomen en struiken hun bloesem op het hout waar ook de sporen van de herfst nog te vinden zijn. De door de vogels niet opgehaalde bessen en bottels hangen vrolijk tussen de nieuwe scheuten van de al uitlopende planten.

Het zien van al dat moois maakt me blij en ik kan het niet nalaten om met de camera op pad te gaan. Het is wisselend bewolkt. Een stevige zuidoosten wind blaast plagend tegen de katjes van een Hazelaar en elke keer wanneer ik daarop scherp wil stellen doet hij er nog een schepje bovenop. Als ik goed luister hoor ik hem lachen, maar het zonnetje dat vaag tevoorschijn komt spoort me bemoedigend aan om het niet op te geven. Met een paar goed gerichte zonnestralen verlicht ze even wat bottels, terwijl ik mijn slag sla. De opklaring is helaas van korte duur. Al snel blaast de wind sacherijnig dikke wolken voor de zon en daarmee zijn we terug in het grijze weer. Mij maakt het niet uit, want de buit in mijn camera kan niemand me meer afpakken.Nog een paar rozenbottels zijn er over. Vergeten hangen ze aan de rozenstruiken.
While we worry if winter will still arrive this year, nature quietly goes her own way. No winter? So what? Decorate the world just a bit earlier than usual with flowers. Apparently this unexpected lucky coincidence suits nature very well. Enthusiastically early flowering trees and shrubs unfold their blossoms on the wood where the traces of autumn still can be found. The by the birds not claimed berries and rose hips hang happily between the new shoots of the sprouting plants.

Seeing all this beauty makes me happy and I have to go out with the camera. It's partly cloudy. A strong east wind blows teasingly against the Hazel (Corylus) catkins and every time I want to focus on them, he blows a bit stronger. If I listen carefully, I hear him laugh, but the sun that vaguely emerges, encourages me not to give up. With some well-directed sunrays she illuminates a few rose hips while I seize the opportunity. Unfortunately the improvement was of short duration. Soon the wind blows grumpy thick clouds before the sun and we are back in the gray weather again. It doesn't matter for me, because no one can take away the catch in my camera.Hazelaar (Corylus avellana)

De Hazelaar is een "naaktbloeier". De plant, die tot 6 meter hoog kan worden, bloeit als die nog geen bladeren heeft en is voor de bestuiving afhankelijk van de wind. De mannelijke (katjes) en de vrouwelijke (kleine rode bloempjes) bloeiwijzen zitten gescheiden aan de struik.

De mannelijke bloemen, die in januari bloeien, zijn al in de zomer aanwezig in de oksels van de bladeren. De minuscuul kleine vrouwelijke bloemen zitten met drie tot vier stuks in een knopje bij elkaar. Tijdens de bloei zijn alleen de rode stijlen met de stempels te zien.
Op de foto hierboven en hieronder is de vrouwelijke bloeiwijze goed te zien.


De Prunus subhirtella (op de foto's hieronder) bloeit ook op het kale hout. Sommige soorten kunnen -als het niet vriest- al vanaf november bloeien. Deze foto's maakte ik een paar dagen eerder, toen de lucht nog mooi blauw was.

Het is echt de moeite waard om de foto's vergroot te bekijken door op de eerste te klikken. 
It is really worthwhile to enlarge the pictures by clicking on the first one. Allemaal bedankt voor jullie reacties en lovende woorden op de foto's van mijn vorige blog "Forgotten moments". Bijna door iedereen werd de laatste foto als meest favoriet gekozen.

Thanks to all my friends abroad for your spontaneous, nice comments and praising words on my last blog. Most favoured was the last picture.Groetjes/Greetings from the Netherlands, Joke


51 opmerkingen:

 1. Heerlijk om dit te zien Joke.
  Het lijkt wel voorjaar, ik zag vorige week al futen baltsen, het moet toch niet gekker worden.
  Mijn favoriete foto zijn foto 5 en de laatste.
  Echt geweldig vast gelegd.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Joke
  Fijn header afbeelding ziet er zo mooi uit met sneeuw en velden.
  Het beeld van hasselranken is prima.
  Liefde,
  Jette Majken

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hello, and good morning Joke:) You have captured great detail and beauty in all your shots. I especially like the 4th picture of the cascading hazelnut flower. So beautiful!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Joke,
  Ja, de strenge winter blijft nog even uit. Maar ondanks dat laat je hier weer hele mooie foto's zien.
  Prachtig al die lente achtige knoppen en bloemetjes. Die laatste foto vind ik echt heel erg mooi met die mooie zachtere kleuren.
  Vervelend hoor dat die lightbox het niet doet van Blogger.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super Joke. De Hazelaar verbaast mij het meest,
  'k zag hem elders twee weken terug ook al. Zo vroeg!
  Prachtige serie, 't was weer genieten.
  Gr Jan W

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goedemiddag Joke,
  Winter ziet nog niet zitten. Wel zonde dat sommige planten en bomen en struiken knoppen zitten. Hopelijk krijgen geen winter. Natuur is zeker van de slag. Je foto's is echt schitterend geworden.
  Het is zeker triest weer.
  Wij hebben zeker paar dagen geen zon gezien. Het regent ook.Bloesem is veel te vroeg. Wel mooi om te zien.
  Fijne dag verder.
  Groetjes Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Joke,
  Het lijkt wel voorjaar. Hoewel, de hazelaar bloeit altijd al in Januari.
  Ik vind vooral de rozenbottelfoto's erg mooi.
  De hazelaar is wel bijzonder met de manlijke en vrouwelijke bloeiwijze, lukt het jou om met de Panasonic een macrofoto van die vrouwelijke bloeiwijze (close up) te maken? Ik krijg het niet scherp, het is ook zo ontzettend klein.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kleine bloemetje kun je echt met onze camera’s scherp krijgen, Ghita. Maar het is wel een heel precies werkje en een vlaagje wind is al funest. Heb je handmatig scherpstellen op de macrostand al geprobeerd? Ik werk het liefste met dit soort dingen met het schermpje en niet met de zoeker. Groetjes, Joke

   Verwijderen
 8. Hi Joke, Lovely "winter" pics :-)) Here we have cold and snow now, but December were just rainy.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Buenas tomas de cerca le has hecho a esos regalos que nos da la naturaleza.

  Saludos.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. O Joke het is heerlijk om met je mee te stappen,wat een pracht serie heb je er aan over gehouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Joke.

  Inderdaad weer bijna vroege lente, late herfst taferelen.
  Heel erg mooi, maar toch een beetje winter mag ik nog wel graag zien.
  Maar nu alvast weer genoten van al je moois.
  Super serie !

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Joke, heerlijk he die kleine uitlopertjes van het voorjaar, maar zo stilletjes aan denk ik dat er toch nog wel winters weer gaat komen, toch ook mooi om kiekjes te maken!
  Groetjes Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het lijkt wel lente bij jou Joke.
  Pracht foto's, mooie kleuren en scherpte met een mooie achtergrond.
  Je hebt er over nagedacht, dat kan ik wel zien.
  Hoop nog wel op een pak sneeuw, al is dit ook heel mooi.
  Gr. Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Joke, ik moest lachen toen ik las uw verslag. Ik ben ook heel vaak dus toen ik focusiere een motief om mij, maar de wind parten speelt. Maar we geven niet op. Elk weer houdt goede foto's. De fotograaf niets kan schudden.

  Ik hartelijke groeten aan de avond
  Waldameise

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Joke wij noemen jou de Bloemenkoningin !!
  Daar ben jij expert in ,altijd even mooi en zacht ik ben er ook dol op hoor maar de Vogels winnen het en je kunt maar 1 Categorie echt heel goed doen op mijn leeftijd anders gaat er niets van terecht komen hahahahahahaha!!
  gr,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Todas muy bonitas con unos desenfoques excelentes, un abrazo.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Prachtige foto's Joke, en de lightbox doet het gelukkig ook weer!
  Ik krijg hier zowaar de voorjaarskriebels van. Ik ga morgen kijken of om de hoek de hazelaar ook al bloeit, Ik had er niet aan gedacht. Schitterend die kleine rode bloempjes!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ja overal zie je nog besjes en bottels. Jij hebt er mooie opnames van gemaakt Joke, maar je laatste foto van de Prunus steelt voor mij de show, prachtig !
  En de winter mag van mij wel een jaartje overslaan...haha...er staat ons vast nog wel het één en ander te wachten.
  groetjes, Truus

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat een prachtige foto's heb je weer gemaakt. Ik heb er van genoten.
  Lieve groetjes,
  Marja.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hele knappe beelden die ik in deze tijd van het jaar nog niet verwacht had. De tweede rozenbottel vind ik het mooist, de vrouwelijke bloeiwijze van de hazelaars het knapst en de laatste foto het meest onverwacht.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hai Joke,

  Gelukkig dat de lightbox het weer doet he?
  Nummer 2 en nummer 8 zijn voor de mooiste uit de serie.
  Vooral die tweede is mooi vanwege de eenvoud.
  Fijn ook dat je daar net ietsje meer licht tot je beschikking had. Dat geeft direct een mooier contrast.
  Je laatste foto is een heerlijke kleurenbom. Prachtige plaat.

  groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Dat zijn weer mooie macro's Joke, vooral de Hazelaar en de prunus, prachtig. Tja winter, persoonlijk vind ik het zo wel prima. Bloemen en plantenfotografie is toch ook wel een fijne vorm van fotografie als je het zo mooi kunt als jij!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Joke,
  als je naar je foto's kijkt denk je daar komt de lente aan.
  maar ik geloof er niks van.
  groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi Joke,
  prachtserie!
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Ha die Joke,
  Mooie serie-heb je die uit de hand geschoten ?
  De rozenbottel vind ik de beste van de serie.

  groet van eilandstaete

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wow Joke, wat heb je dit toch weer mooi gedaan, mooie zachte beelden in prachtige kleuren!
  Complimenten!
  Het is trouwens echt genieten van deze voorjaarsplaatjes, het is vandaag buiten zo grijs en donker dat het geen winter is, geen voorjaar, geen herfst, gewoon een niksdag :-(

  groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Een mooie serie Joke ziet er al heel voorjaarsachtig uit lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 28. The buds of life, those are just beginning and those dying. It's natural Joke.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Hola Joke,me encanta tu trabajo y si no te importa me quedo por aqui.
  Un abrazo desde Catalunya.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Lovely pictures as usual! It gives hope of spring :O)

  Have a nice weekend!

  /Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Werkelijk weer een heel mooi blog Joke :_)
  De natuur gaat inderdaad gewoon zijn gang. Mijn prunus staat in bloei, de narcissen komen boven de grond net als de hyacinten maar ook de zomerbloeiers van vorig jaar mei zijn opnieuw knoppen gaan maken en deze bloeien. Met nam dan de fuchsia en de bacopa, maar ook nog een paar andere. Bizar toch!

  ook jou foto's zijn weer plaatjes geworden. Met name foto 2 en foto 5 vind ik heel erg mooi.
  Ook je bloeiende hazelaar mag er zijn met mooie zachte achtergronden.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Op de eerste plaats mijn complimenten voor de prachtige manier waarop je je onderwerp in de inleiding verwoord hebt. Het is alleen te hopen dat deze onverwachte meevaller voor de natuur geen tegenvaller wordt als straks toch nog de strenge vorst invalt. Heel mooi voorjaarsblog, daar wordt een mens blij van, vooral de eerste twee foto's waar de rode kleur van de bottels in de achtergrond terugkomt zijn schitterend.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Fantastische foto's van een aanstormende lente, hoop ik....

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Wow!
  Very nice photos!
  Have a wonderful weekend ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hoi Joke....

  wat dapper van je nu op pad te gaan, ik heb er helemaal geen
  zien in, het weer trekt me voor geen meter
  Je hebt al mooi foto's kunnen scoren, ik zag de hazelaar
  bij ons ook al in bloei staan...
  en de bloeiende prunus is die al van dit jaar??
  kijk ook angstvallig naar mijn prunus, ik zie de knoppen dikker worden..
  normaal bloeit hij pas in eind april....
  ik hoop dat alles nog tot dan binnen boord blijft..
  Je hebt er een mooie blog van kunnen maken, met prima foto's

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Hopefully spring is on the way~
  Greetings

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Ha ja Joke, deze prachtige foto's heb je maar weer binnen.
  Niet altijd even aanlokkelijk tegenwoordig om er op uit te gaan,
  maar als je net even wat zonnestraaltjes kunt meepikken zijn
  er toch weer prachtige opnamen te maken.
  Het is weer genieten van een mooie blog van jouw hand, een mooi
  inleidend verhaaltje en prachtige opnamen.
  Leuk de rozenbottel en mooi afstekend tegen de zachte achtergrond.
  De hazelaar heb ik ook al weer gezien, knap vastgelegd door jou, mooi.
  En ja bloesem in januari is toch wel apart en wat een heerlijk licht had
  je daar even bij, het lijkt wel lente.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Joke het zijn meer lenteplaatjes dan winterfoto's en dat terwijl we nog geen winter hebben gehad. Maar voor jouw foto's maakt dat niet uit, de rozenbottels steken mooi af tegen de zachte lucht en de katjes van de hazelaar zie je wiegen in de wind. Heel mooi geschreven en gefotografeerd.
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Hallo Joke
  Jij laat zien dat de lente in aantocht is. Toch hoop ik dat eerst de winter nog komt.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Prachtige serie Joke. Wat treffen jullie toch dat de winter zo zacht is. Geniet er maar van. Ik geloof dat het koude weer in Canada is gebleven !

  Fijne week.

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Capturing beauty with the camera in every season is a delight.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Hello Joke,
  Beginning of january seemed like spring, but not quite anymore!!
  These pics are beautiful, I can only hope winter will not spoils these buds!
  Keep well, I hope your are nor as flooded as we are!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Al een tijdje volg ik je blog met prachtige foto's en het is altijd genieten. Ook dit keer heb je schitterende foto's geplaatst. De favoriet voor mij is de laatste foto.

  groetjes van Ank

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Hallo Joke, mooie foto´s van die rozebottels, katjes en prunus bloemen, maar vooral ook je verhaal is erg sfeervol geschreven. Ze zijn met liefde gefotografeerd, dat kun je echt merken!

  Groetjes, Marius

  BeantwoordenVerwijderen
 45. ohhhh wat een mooie zachte beelden zijn dit Joke.
  prachtig gedaan. lastig is het om die piepkleine roze bloempjes van de hazelaar te 'pakken' he?
  maar ik vind ze ZO mooi :-)
  hierdoor verlang je echt naar het voorjaar he?
  groetjes Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 46. You have taken the very essence of nature and presented it to us as a platter of sheer delight. Thank you.

  BeantwoordenVerwijderen