zondag 17 juni 2012

Vliegensvlug


Gefascineerd kan ik tijdenlang kijken naar alle bezoekers die de bloemen in mijn tuin en daarbuiten bezoeken. Bijen, hommels, vliegen en vlinders allemaal vinden ze er kennelijk iets van hun gading, terwijl ze rusteloos van bloem naar bloem vliegen.

Dat bracht me op het idee om te proberen om ze op een mooie manier fotografisch vast te leggen. Ik had dat eigenlijk nog nooit eerder gedaan. Het bleek alleen makkelijker gezegd dan gedaan.

Met mijn camera installeerde ik me op een gunstig plekje in de tuin. Een statief leek me niet echt handig, want de hommels die ik wilde fotograferen vlogen razensnel rond. Kwam dat door het zonnige weer? Van de eerste serie foto’s hield ik uiteindelijk niets over. Terwijl de bloemen er prachtig scherp op stonden, waren de hommels allemaal bewogen. Op sommige foto’s stonden zelfs helemaal geen hommels. Die waren er tijdens het afdrukken vliegensvlug vandoor gegaan. Dit vergde dus kennelijk een andere tactiek. De volgende dag probeerde ik het opnieuw. Het was bewolkt weer en de hommels waren rustiger. Nu lukte het beter. De hommels werden scherper, maar door het bewolkte weer was er veel minder licht en vertoonden de foto’s zichtbare ruis. Dit was het dus ook niet. Twee dagen later waren er weer zonnige perioden en deed ik een nieuwe poging. Inmiddels had ik meer ervaring in het sneller scherp stellen, het volgen van de hommels, het inschatten of ze even op de bloem zouden blijven zitten en het eerder afdrukken. Die serie werd meteen stukken beter.

Na nog wat oefenwerk zijn onderstaande foto’s uit mijn camera gekomen. Hier en daar heb ik ook nog wat andere insecten  gefotografeerd. Bij het zoeken naar de soortnamen heb ik hulp gehad van Thijs de Graaf, die veel insecten op zijn website heeft staan. Bedankt Thijs!

Ik heb weer veel van deze oefening geleerd. De volgende uitdaging is "vliegende vogels".Waarschijnlijk gele Strontvlieg (Scathophaga)Dansvlieg, waarschijnlijk een Akkerdisteldansvlieg (Empis livida.) Familie Empididae
15 opmerkingen:

 1. Goedemorgen Joke

  Ze zijn weer prachtig deze macro's, mooi van kleur en fraaie belichtingen..... dus plezierig om wat langer naar te kijken.

  Groetjes en een fijne zondag gewenst, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie foto's en bijzonder om je verslag erbij te lezen! Wat leuk dat je daar zo'n project van maakt.
  Bij mijn tent staat heel veel ossetong, de hele dag door zijn hommels heen en weer aan het zoemen van de ene bloem naar de andere. Ook ik vind het fascinerend om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk hoor Joke.
  De hommels zijn ook goed gelukt. Op bloemen zijn ze inderdaad lastig te fotograferen.
  Groeten, Thijs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh ja die dooie tref ik hier ook bij bosjes aan Joke best wel apart om te zien dat ze altijd hun kadaver op de planten nalaten. Je hommels zijn erg mooi geworden vind ik...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je geduld en doorzettingsvermogen is beloond Joke, het valt zeker niet mee om die op de foto te zetten.
  Mooie serie heb je er van gemaakt.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed gedaan Joke, die snelle beestjes fotograferen is best lastig.
  oefening baart kunst, dat blijkt maar weer,

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Joke, nou dit is toch wel iets wat je ligt
  volgens mij. Als dit voor het eerst is dat je zo'n
  bloemetjes en beestjesblog maakt, dan belooft dat nog
  wat voor als je dit vaker hebt gedaan.
  Dit is gewoon een heel mooie serie, compliment!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh, they are beautiful, photography at its best.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hardstikke goed en jij zegt voor de eerste keer.nou dan hou ik mijn hart vast,dat gaat wat worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is best wel lastig om deze beestjes op de foto te krijgen Joke,ze zitten geen moment stil, en de wind maakt het ook al niet makkelijker. Maar het is jou prima gelukt,de laatste opname vind ik het mooist van deze fraaie serie.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtige macrofoto's goed gedaan, leuk ook je beschrijving er bij.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat is idd het probleem met die vliegensvlugge beestjes.
  Jij hebt er heel wat voor over gehad om tot een mooier resultaat te komen.
  En ja, al doende leer je zo steeds weer bij.
  Mooie serie, de 1e is een ware beauty.

  groetjes, Truus

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooie insektenblog. Als er nu een keer een mooie dag is, met wat zon....dan zie je ze overal, de hommels, bijtjes, libellen en vliegen, en meer.
  Prachtig.
  gr.Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het is ook niet echt gemakkelijk om die snelle zoemers op de foto te krijgen, maar het is je uiteindelijk toch gelukt. Leuk dat je de site van Thijs ook gevonden hebt, want hij weet heel veel en heeft ook ontzettend veel foto's en info op zijn blog staan.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb even lekker bij je rondgekeken en genoten. de serie van de ooievaar mag er zeker zijn, net als bloemen en insectenwerk.

  groet Rhona

  BeantwoordenVerwijderen