vrijdag 23 augustus 2013

Rotte appels en peren


English version between picture 1 and 2


Atalanta’s en Gehakkelde Aurelia’s smullen in mijn tuin van het rottende fruit dat ik voor ze neergelegd heb. Het is een komen en gaan. Laag over het fruit vliegend flapperen ze heftig en bazig met hun vleugels om de vliegen en wespen ervan af te jagen. De wat minder brutale soortgenoten worden met hetzelfde gemak verdreven.

Een nieuwe serie Atalanta’s maakt eerst een verkenningsrondje boven het fruit om te zien of er iets van hun gading bij is. Ik steek mijn hand naar ze uit als uitnodiging om erop te landen. Zonder aarzelen doet één dat ook. Even later vliegt hij weer weg om meteen de landing naar het fruit in te zetten.

Terwijl ik nietsvermoedend aan het fotograferen ben, voeren een paar vlinders in hun enthousiasme een verkeerde landing uit en belanden op mijn armen, nek en hoofd. Het kriebelt en de eerste keer dat het gebeurt zie ik niet dat het een vlinder is. Ik sla wild om me heen. Gelukkig overleeft de vlinder het. Een andere gaat op de lens zitten. We kijken elkaar even aan, waarna hij verder vliegt. Beiden gaan we door met ons werk: hij met eten en ik met het fotograferen daarvan. Alle twee blij.


Op alle foto's de Atalanta . 

Dozens of Atalanta's and some other species munch in my garden from the rotting fruit that I have put there for them. They come and go. Low flying above the fruit the Atalanta’s flap wild and bossy with their wings to chase flies and wasps away. Also shy butterflies of the same species fly scared away.

A new series of Atalanta’s fly first in circles above the fruit to explore if there is something they like. I offer one my hand to land on. Without hesitation he does. Moments later he flies up again, immediately heading for the fruit.

Occasionally they land during my photo sessions in their enthusiasm on the wrong place: my arms, neck or head. It tickles and I don't expect it. The first time it happens I don’t realize that it is a butterfly and I strike out left and right. Fortunately the butterfly survives. Another one lands on the lens of my camera. We look at each other and a little later we both go our own way: he starts eating again and I photograph him doing that. Both happy.


De antennes hebben een belangrijke functie voor vlinders. Ze zijn niet alleen evenwichts- en tastorgaan, maar dienen vooral als neus van de vlinder om voedsel en een partner op te sporen. Proeven doen ze met hun poten.

Vlinders zijn niet alleen mooi, maar zijn ook nuttig. Zo bestuiven ze bloemen als ze die bezoeken om nectar te zuigen. Verder eten heel wat andere dieren rupsen, poppen en vlinders, waardoor ze hun nut hebben als eten voor die dieren. 

Naast proeven kan een vlinder met de sporen op zijn poten ook de windrichting bepalen. Uit waarnemingen blijkt dat een vlinder steeds een poot opsteekt voordat wordt opgestegen..

Vergroot zijn de foto's mooier. Klik daarvoor op de eerste foto.
The photos are enlarged even more beautiful. Click on the first picture.


Allemaal bedankt voor jullie reacties en lovende woorden op de foto's van mijn vorige blog "Libellen, juffers en meer". De eerste twee foto's werden het meest als favoriete foto's genoemd.

Thanks to all my friends abroad for their spontaneous, nice comments and praising words on my last blog. Most favorite were the first two pictures. I hope we keep in touch. Of course I will visit you on your own blog, although it may take sometimes a little longer. Unfortunately  I cannot visit you when your Blogger profile is set on "Private". 

Groetjes/Greetings, Joke


Voor liefhebbers van bijen- en vlinderplanten:

Als er bloggers (in Nederland) zijn die het leuk vinden om zaad van de Pekbloem (Silene armeria L.) te ontvangen, ik heb nog een kleine voorraad. Stuur dan s.v.p. even een mailtje met je adres. Rechtsboven in mijn blog staat mijn e-mailadres. Er zijn geen kosten aan verbonden. De bloem (roze) is geliefd bij bijen en vlinders en was te zien in mijn blog van het Gamma Uiltje (klik hier) o.a. op de eerste foto.

52 opmerkingen:

 1. en vonden ze het lekker? of hebben ze niet de afwas gedaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow! Wat een mooie foto's
  Groetjes, RW & SK

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Joke ik probeer je te mailen maar je email adres klopt niet .
  Kan je mij mailen via mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat heb je erg mooi op de foto gezet Joke, hier heb ik er laatst ook al foto's van gemaakt. Maar hier zat alleen de Gehakkelde aurelia bij een rotte appel.
  Fijn weekend, Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mede door al die rotte appels en peren en natuurlijk een goede fotograaf krijg je wel uitstekende opnames.....prima gedaan joke.

  Groetjes, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een geluk dat de vlinder heeft overleefd, Joke. Ik denk dat ik me heb bang ook. Het is goed dat de vrucht was zo verleidelijk voor de prachtige vlinder. Je zou kunnen rusten in de meest prachtige beelden van hem te maken. Dank ook voor de informatie over vlinders. Ik vind ze erg leuk.

  Wenst u een prettig weekend
  die Waldameise

  Danke für den lieben Besuch!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een mooie serie Joke het blijft altijd mooi vlinders maar niet makkelijk te fotograferen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een heerlijk blog. Fijn hè om zo in je eigen tuin op je gemak bezig te kunnen zijn met je fotografie. Prachtige vlinder macro foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie macro's hoor! Ik moest lachen om je wilde wegslaan van ....een vlinder, ik heb dat ook eens gehad, dus ik herkende dat gelijk! Weer wat geleerd van je info over de antennes en poten! Ik vroeg me alleen af, wat voor fruit je had neergelegd. Restje pruimen?
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry, ik moet natuurlijk niet de titel overslaan......!!
   Rotte appels en peren! (grappig, hoor, maar ja het is ook al laat)

   Verwijderen
 10. Ik herken het Joke !!
  Wij hebben elke dag een appel op een spijker die op een vogel tek zit en hoe rotter de appel hoe meer vlinders maar ook wespen er komen ,
  Ik had net gisteren een rijmpje zitten bedenken .....
  DE VOSjES ZIJN ER MET BOSJES
  DE ATALANTAVLINDER DIT JAAR MINDER !!
  Maar nu zie ik hem bij jou zitten
  topp
  grt,
  Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit was een goede actie van je. Laatst was ik in de vlinderkas van de Botanische tuin in Utrecht en daar stonden ook borden met fruit.
  Ja, zo lok je echt vlinders.
  Mooie serie en een goede tip .
  Fijn weekend, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat is een Koningsmaal voor deze vlinder Joke, Prachtig voor ons op de foto gezet.
  Fijn weekend, groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Prachtige opnames van de Atalanta vlinder zijn dit Joke.
  Ze zijn allemaal perfect scherp en met veel details.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi Joke,

  Het mes snijdt duidelijk aan twee kanten: je rotte fruit dient een goed doel en jij kunt je uitleven. En heerlijk in eigen tuin. Mijn rotte fruit verdwijnt meestal naar de vogels, maar misschien moet ik wat beter opletten en ook eens zien of er vlinders op af komen. Knappe serie en ik denk dat je met nog wel meer vlinders gaat komen....

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Goedemorgen Joke,

  Prachtig foto's heb je gemaakt. Rotte appels en peren zijn vlinders erg dol op om te eten. Echt scherpe foto's is het geworden. Ik vind vlinder heel mooie beesten om te zien.

  Fijne weekend gewenst.
  Groetjes Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen

 16. Hoi Joke.

  Smullen voor de vlinders, maar zeker ook voor ons van deze prachtige opnames.
  Super!

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Mooie opnames. Dat de vlinders onvoorzichtiger worden is begrijpelijk. Door het gistingsproces worden ze namelijk dronken.. groeten, Huub Reulen

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Mooie serie van de atalanta, door zijn donkere vleugels niet de gemakkelijkste vlinder om te fotograferen. Leuk dat zowel jij als de vlinders nog plezier hebben aan rottend fruit. Wel een goede tip, maar jammer genoeg trekt het ook wespen aan, en die zie ik liever niet op mijn balkon verschijnen.
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Prachtig de Atalanta, heb er al gezien dit jaar maar weing,zitten er niet zo dik dit jaar,grt,freddy

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een leuke ervaring en dat in je eigen tuin.
  Ik heb geprobeerd ze te lokken, maar de merels en eksters eten steeds het fruit op voordat het de kans krijgt te rotten. Maar daar geniet ik ook van.
  Groetjes, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hello Joke!
  I love your story! These are magnificent butterflies and your photos are very beautiful.
  It is nice to see it from the front against the light.
  Sincere regards, enjoy your evening!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Heel mooi en dat gewoon in je eigen tuin. Groetjes Annemarie

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Joke,

  Een heel bijzondere maar mooie benadering van vlinderfotografie. Je moet er wel op je buik bijgelegen hebben. Het rottende fruit lijkt wel op een gedrapeerd kleed. De laatste foto vind ik de mooiste. Leuk ook dat je je zo verdiept in je onderwerp en zodoende ook relevante info erbij levert.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ha wat weer een mooie blog Joke. Leuk dat jij ook insecten lokt met
  rottend fruit. Ik doe dat nu voor het tweede jaar en het is een succes.
  Ik geniet ook altijd van je begeleidende teksten, humorvol en zo beeldend beschreven dat ik je in gedachten kan zien zitten. Maar ook interessant, ik heb weer allerlei weetjes over de vlinder van jou geleerd.
  Maar ook weer mooi foto's heb je gemaakt, vind ik mooi bij vlinders als je tegenlicht opnamen maakt.
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Wow , den hab ich noch nie gesehen! und so perfekt fotografiert von dir Joke. wirklich sehenswerte und meisterliche fotos.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Joke, you have made a story out of a butterfly and the garden, sounds intriguing. I love them as well.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. great photos, some times they stay still for a long time, sometimes ......they fly as soon as you point the camera at them.


  peter

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ja dat lusten ze wel hè... schitterend!
  Prachtig vastgelegd met een mooie belichting en je verhaal er bij is het echt helemaal af, Joke.
  Lieve geniet groetjes, Anna :))

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Great and interesting.
  Yours. Have a nice day.

  Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Hallo Joke
  Wat een idee om zo vlinders te lokken.
  Je hebt ze prachtig gefotografeerd, scherp en mooi van kleur.
  Groeten en een goede zondag.
  Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Hi Joke, Nice work feeding the butterflies and get photos in return ;-))
  All the best to you !

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Hoi Joke,
  ze zijn prachtig je vlinders.
  ik had dit jaar speciaal zaadjes bij Artis gekocht voor de vlinders.
  geen vlinder op bezoek geweest jammer genoeg.
  volgend jaar beter.
  groetjes Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Dus zo doe je het - een beetje fruit neerlegen en ze komen van zelf; moet ik ook proberen. Prachtig, Joke !

  Fijne maandag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo jammer, Rick, maar ik kan jouw blog niet bezoeken omdat je blogger profiel op "niet delen" staat. Bedankt voor je reactie. Groetjes, Joke

   Verwijderen
 34. Hai Joke,

  ZO simple en zo doeltreffend. Tsja, de beste manieren zijn vaak de makkelijkste. Lokken is 1, maar er ook nog aansprekende foto's van maken is natuurlijk iets anders. Ze staan er zeer fraai op. Ik zou een volgende keer alleen een andere ondergrond gebruiken. Het bord met bloemetjes geeft echt zo'n gemaakt effect. Erg leuke feitjes schrijf je er bij zeg. Ik heb vele malen geprobeerd om foto's te maken van een opvleigende vlinder, maar nu weet ik waar ik op moet letten om meer succes te hebben.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 35. le papillon a envie d'une chiffonnade de jambon fumé

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Hoi Joke,
  Dank voor je antwoord op mijn blog.
  Mooie foto's heb je weer gemaakt.
  Bij ons bij de volkstuin ligt er altijd wel wat rottend fruit op de grond, maar ik kan nog niet merkendat er vlinders op afkomen. Ze zullen er wel zijn wanneer wij er niet zijn.
  Groetjes ,
  Marja

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Een hele leuk titel voor je blog Joke,
  en wat een prachtige foto's heb je van de Atalanta kunnen maken.
  Zijn tong is mooi te zien hoe die in het fruit verdwijnt.
  Ik moest wel even lachen om je opmerking dat je wild om je
  heen begon te slaan. Ik zou dat nl ook doen hihi... De vlinder heeft het in eider geval overleefd.
  Mijn complimenten voor deze mooie fotoserie :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Hoi Joke,
  Kijk dat zijn nog eens ideeën om mooie vlindertjes te lokken. Voortaan dus al het fruit naar buiten en fotograferen maar,..hihi..!!
  Je hebt ze mooi om de foto gezet hoor Joke, maar denk je ook wel aan je eigen vitamientjes, haha..!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Hoi mJoke,
  Mooie serie-dus afval fruit hoort in de tuin wil je vlinders spotten.
  Maak jij steeds een ander blog ?
  Zo ja,waarom ?
  Groeten van eilandstaete.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Hoi Joke.....

  je kunt je hart op halen...er zijn veel vlinders op
  het moment, ik weet niet of het overal gelijk is, maar bij ons in de Heemtuin
  zijn er erg veel..ik loop ze vaak zo voorbij..
  ik ben nooit echt goed in het vastleggen van vlinders en laat dat vaak
  aan anderen over..
  Jij bent er goed in zie ik wel..
  Mooie opnames en prima van scherpte, waarvoor mijn complimenten

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 41. It is very beautiful pictures of butterflies, you've taken!
  I must have added fruit, so I can practice macro on butterflies :D
  Thank you for sharing great beauty, Joke!

  Many greetings from Denmark,
  Dorthe

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Hello dear Joke!
  Many thanks for all your kind comments on my blog these days!
  I am so busy I can hardly find the time publish or to blog!!
  I hope all is well by you and that you find time for yourself!
  Keep weel my friend!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Majestueux ce papillons et les photos le met bien en valeur !! félicitations !!

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Wat rot fruit al niet kan doen Joke het resultaat is ernaar goed gedaan lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Leuke serie, tja wat je met fruit al niet meer kan doen he ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Hallo Joke,
  Ik heb net al jouw blogberichten van augustus bekeken. Wat een variatie aan libellen, juffers en vlinders. Bovendien heb je ze mooi in beeld gebracht. Ik heb de indruk dat we een een heel goed jaar hebben op dit gebied. Je hebt al kunnen zien dat ik er ook al heel wat gezien heb. Ik zal af en toe wel jouw hulp kunnen gebruiken bij het determineren :), want dat vind ik soms knap lastig. Het is nu de tijd voor atalanta's, kleine vossen en dagpauwogen op de vlinderstruiken. Veel plezier ermee.
  Groetjes, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Nice pictures as always! Interessting that you manage to get so many butterflies attracted to rotten fruit. I must try this :O)

  /Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Prachtig, de 2e is mijn favoriet !

  gr. Truus

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.