donderdag 27 november 2014

Photographing among the animals


An English version after the third picture


Terwijl ik al jaren vlakbij vogelpark Avifauna woon was ik er nog nooit geweest. Als kind ging ik vaak naar Artis en het beeld van al die dieren in (te) kleine verblijven achter hekken en gaas zie ik nog levendig voor me. Ik had er niet veel mee en in dierentuinen kwam ik daarna nooit meer.

Tot ik een paar weken geleden tijdens een koorrepetitie een vrijwilligster van Avifauna sprak. Nee hoor, ik had een verkeerd beeld. Dat was allang niet meer zo. Ze vertelde me dat veel dieren tegenwoordig gewoon los rondlopen in een parkachtige omgeving en dat je als bezoeker tussen de dieren loopt. Natuurlijk kan dat alleen niet bij alle dieren.

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en een paar weken geleden bezochten mijn man en ik voor het eerst het park. Het oudste gedeelte van het park bestaat nog steeds uit (vrij) kleine verblijven met zeldzame vogels. Maar in het nieuwere gedeelte lopen en zwemmen “park”-dieren vrij rond. Samen met vogels die zijn komen aanvliegen en het reuze naar hun zin hebben in dit luilekkerland.

Er valt genoeg te fotograferen. Maar ook hier blijven het dieren die niet precies doen wat je als fotograaf graag ziet. Daarom besloot ik maar een jaarkaart te kopen. Kan ik nog eens terug gaan, want van de eerste serie heb ik veel weggegooid.

Vogelpark Avifauna

Lori
In de Lori Landing loop je vrij tussen tientallen kwetterende Lori's. Als bezoeker kun je nectar voor ze kopen, maar ik heb me beperkt tot fotograferen. Moeilijk genoeg, want wat zijn die beestjes razendsnel. Op laatst zaten ze op mijn zonnekap. Misschien baalden ze dat ik niets voor ze had.


Lori

Since many years I live near bird sanctuary Avifauna, but I've never been there. As a child I often went to Artis, the Zoo in Amsterdam, and the picture of all those animals in (too) small accommodations behind fences and wire netting I still see vividly for me. I didn’t like it and later I never visited zoos again.

A few weeks ago I met -during a choir rehearsal- a volunteer of Avifauna. No, I had the wrong idea. She told me that nowadays many animals walk freely around in a park like setting and visitors walk among the animals. Of course it's not possible for all animals.

My curiosity was aroused and a few weeks ago my husband and I visited the park for the first time. In the oldest part of the park rare birds still are kept in (fairly small) accommodations. But in the newer section "park" animals swim and walk freely. Together with “visiting” wild birds that decided to stay in this “land of plenty”.

There is a lot to photograph. But also in Avifauna, animals don't exactly do what you like as a photographer. That's why I decided to buy an annual season ticket. Easy when I want to return, as I have deleted many pictures of the first series. 


Ringstaartmaki (Lemur catta)

Kroonmaki (Eulemur coronatus)

Kroonmaki (Eulemur coronatus). Vrouw/Female.

Kroonmaki (Eulemur coronatus). Man/Male.

Ringstaartmaki (Lemur catta)

Ringstaartmaki (Lemur catta)

Vergroot zijn de foto's mooier. Klik daarvoor op de eerste foto.
The photos are enlarged even more beautiful. Click on the first picture.


Allemaal bedankt voor jullie reacties op mijn vorige blog over de Lightboxproblemen. 

Thanks to all my friends abroad for your comments on my last blog. 


Groetjes/ Greetings from the Netherlands, Joke


48 opmerkingen:

 1. Het is een prachtige serie geworden, Joke. De dierenparken worden beetje bij beetje diervriendelijker.
  De eerste foto is helemaal top, heerlijke sfeerfoto. 'k Wens je een fijn weekend. Gr Jan W

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Joke.

  Prachtige foto's heb je gemaakt, zoals je het laat zien Joke.
  Prachtige serie.
  Ik ben er ook nog nooit geweest, staat bij mij ook op het verlanglijstje om er ooit eens heen te gaan.
  Mooi dat je een jaarkaart hebt genomen, kunnen wij nog veel moois van je zien.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een fantastische foto's Joke!!
  Geweldig die verschillende soorten maki's. Prachtig die koppies!! En ook die regenbooglori's heb je mooi te pakken. Wat hebben die een prachtige kleuren hé, maar tijdens het vliegen in die ruimte daar, poepen ze je helemaal onder..hihi...!!.
  Ik ben er zelf ook een paar geweest. Het is daar echt heel erg mooi en er valt genoeg te fotograferen. Vooral dat gedeelte dat je rond dat water kunt lopen waar ook ooievaars en kraanvogels zitten is een mooi natuurrijk gedeelte in het park. Echt een aanrader en als abonnement houder van de Beekse Bergen zelfs gratis toegang.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie serie Joke. Foto's 7 en 8 van de Kroonmaki vind ik super. wat hebben ze toch aardige snoetjes! ook de familiefoto van de Ringstaartmaki is geslaagd; echt schattig om zien hoe het kleintje zich veilig bij de moeder aanvleit.
  ik wens je een fijn weekend.
  lieve groet, Hilde

  BeantwoordenVerwijderen
 5. så herlige bilder Joke, ha en riktig god helg !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Siempre resulta placentero fotografiar a los animales y cuanto mayor sea su grado de libertad mejor.
  Un abrazo,

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Joke,
  We komen er regelmatig met kleinkinderen. Ze vinden niet alleen de lori's leuk(en spannend!), maar ook de show en de maki's. Als je de tijd ervoor neemt kan je er inderdaad je hart ophalen, zoals je hier ook laat zien. Het is prettig dat niet alles achter glas of hekwerken te zien is.Uiteraard doen de dieren niet altijd wat jou uitkomt. Een jaarkaart is dan een goed idee.
  Groet, Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Muy bueno el trabajo además de variado y completo, la primera me encanta, saludos.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. It's great that you get to see many rare animals that you may not have the chance to see in the wild.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Joke wat een mooie serie, geweldig om de kroon en ringstaartmaki's zo te zien.
  Het is een mooi park zo te zien, heerlijk als de dieren daar vrij rond vliegen.
  Ik ben er ongeveer 9 jaar geleden geweest, je mag er namelijk niet met honden komen.
  Doe je goed om een jaarkaart te kopen, kan je er zo vaak naar toe als je kan.
  Groetjes Irma

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hi Joke, Things have certainly changed over the years and some of the places in England that I visit I find most acceptable in the way that animals are treated and cared for.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Joke,
  ook ik heb om dezelfde reden als jouw ook niet zo veel met dierentuinen. Al jaren niet meer geweest.
  De eerlijkheid gebied mij wel om toe te geven, dat er wel het e.e.a. is veranderd de laatste tijd en dat is precies wat je laat zien. Erg goed gedaan, zowel verhaal als foto's!
  Fijn weekend,
  Geert

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een mooie serie! Ik ben nog nooit naar een dierentuin geweest om te fotograferen. Als tot mijn vierde ben ik heel vaak in Artis geweest, het was ongeveer mijn achtertuin en later ben ik ook nog in meerdere dierentuinen geweest. Ik heb er voornamelijk hele goede herinneringen aan. De Apelheul vind ik bijvoorbeeld ook heel erg leuk omdat je hier tussen de apen kunt lopen en ze soms zelfs op schoot komen zitten! Natuurlijk heb ik hier wel foto's van, maar ik ben er nooit heen gegaan voor het fotograferen. Dat lijkt mij nu wel erg leuk!

  Foto 1 (erg schattig en wat een mooie ogen), 2 (sprookjesachtig en mooie diepte) en 4 (wat een geweldige kleuren!) vind ik super mooi. En de rest is ook heel leuk om te zien.
  Groetjes Senna

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Just beautiful! The pictures of the lemurs are amazing, truly facinating animals.

  Have a nice weekend,
  Erik

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Vroeger woonden wij ook tamelijk dicht bij Avifauna,( Leiden) het zelfde gevoel ken ik. Zeker 35 jaar ben ik er niet meer geweest. Je hebt er mooie platen geschoten,Joke en wat een leuke dieren. Misschien moest ik ook maar weer eens........... het klinkt in ieder geval goed.
  Fijn weekend, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Gorgeous photos of the animals. I enjoyed these very much.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Jeetje, Joke, Avifauna ... wat leuk. Er komen bij mij heel veel herinneringen boven, maar het is jaaaaaren geleden dat we daar vaker kwamen. Had toen ook wel met de leuke speeltuin te maken.
  Het is daar wel heel erg veranderd, begrijp ik uit je verhaal en foto's.
  Wat is nr. 2 een schitterende herfstfoto!
  Leuk dat ze daar nu ook maki's hebben - heb je prachtige foto's van gemaakt, m.n. de laatste twee. Je foto's van de lori's zijn ook mooi. Zijn ook leuk om te zien.
  Ga dit absoluut op mijn lijstje zetten - wil daar graa eens rondkijken.
  Hartelijke groet, Corrie

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hallo Joke, zeker, Avifauna is een fraai park, ben er ook al 'n aantal keren geweest. Aan de overzijde van het park kun je ook 'n rondvaart maken, leuk voor in de zomer, moet je wel een van de langere maken, de korte is wel erg kort.
  Groetjes Kees, fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 19. The Lorikeet is my favourite Joke, but the rest of them, are superb. Well photographed.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Een jaarkaart gekocht? Nou dat gaat vast verslavend werken ;-) Dit zijn allemaal heerlijke foto's om naar te kijken Vooral de portretjes 4, 7 en 8. Maar ook 9 en met iets meer ruimte foto 10. Heel mooi allemaal, Er komen vast nog mooie vervolgen op! fijn weekend Joke,
  groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Vreselijk dat daar onlangs een aantal vogels zijn gestolen Joke. Maar er was voor jou nog genoeg om deze prachtige foto's te maken. Die Lori's komen gewoon op je hoofd zitten. De opnamen van de Kroonmaki's zijn echt super mooi hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wat heerlijk om dit in je buurt te hebben Joke.
  Prachtige foto's heb je daar gemaakt, wat zul je nog genieten daar met je jaarkaart.
  Groetjes Tinie

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Joke,
  ik ben daar ook nog nooit geweest dus ik ken het alleen van foto's en internet.
  Je openingsfoto vind ik trouwens een schitterende foto met prachtige kleuren. Ik heb daar echt een tijdje naar zitten kijken want het ziet er zo mooi uit! Je Ringstaartmaki foto's zijn ook hele mooi. Heb nog een hele fijne avond.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Très belles photos de ces animaux !!!
  Et la première photo de la forêt est superbe...
  Bisous et bon dimanche Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Oh Geeee!
  Hello dear Joke!
  I never go to zoos, but I can well imagine how thrilled you were walking among all these beautiful animals!
  Magnificent photos, I love those lemurs!
  Enjoy your sunday :)

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Wow, welch prächtige Aufnahmen, liebe Joke. Ich bin begeistert. So wundervoll, jedes Detail sichtbar, da kann man die Augen nicht lösen.
  Die Äffchen sehen imposant aus. Niedlich, wie das eine nach oben schaut. Dieser Blick - genial.
  Da sind dir echte Schnappschüsse gelungen. Vielen Dank für diese Freude an dem grauen Sonntag.

  Ein lieber Gruß
  von der Waldameise

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Naar de dierentuin dat ben ik ook van plan-maar...........als je afhankelijk bent van vervoer dan........
  .
  Je hebt er een fantastische serie van gemaakt-grote klasse.

  groet van eilandstaete

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Bellas fotos, las los Lemur estupenda.

  Saludos.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Prachtige serie Joke - wat fijn dat je dicht bij woont! Gorgeous colour on the birds, and I especially liked the closeup of the lemur. Veel plezier in de dierentuin.

  Fijne maandag!

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Nou je heb dan wellicht veel weggegooid Joke maar je laat hier wel
  een fraaie serie zien. Foto 2 vind ik super, wat een mooie compositie en wat een
  mooie kleuren. ook heel fraai het portret van de lori en foto 9 is mijn absolute favoriet, wat een mooie opname is dat!
  Dat jaarabonnement gaat vast nog wel meer mooie opnamen opleveren!
  Natuurkieker Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Mooie serie gemaakt waarbij de portretopname van de 3 maki's er uitspringt. Een bezoek aan een dierentuin is meestal een plezier of je moet er eentje bezoeken met die oude hokken met tralies. Gelukkig zijn die er niet zo veel. Ook kun je in dierentuinen vaak wilde vogels zoals kauw, houtduif etc. vaak gemakkelijker fotograferen als dat in de vrije wildbaan lukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Your nature photos are always superb! I think they're magazine quality. I would love to see a lorikeet one day. And those lemurs are just too cute.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Hai Joke,

  En ontzettende mooie scherpe serie, maar je landschapsfoto is helemaal super. Wat een topplaat is dat zeg.

  Groetjes,
  René

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Mooi hoor!! het is ook beter dat ze de ruimte hebben
  mooi voor mens en dier!! je hebt er mooie opname van kunnen
  maken..wij zijn ooit eens in Hoenderdaell geweest en daar
  klommen de Maki's op onze rugtassen en bleven daar rustig zitten, ze inspecteerden
  onze camera's...leuk man...zo nieuwsgierig!! De foto's van de lori's vind ik ook erg mooi!!

  gr en bedankt voor je verhaal over het trage bloggen, wel mooi te horen dat ik niet de enigste ben!!

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hoi Joke, bedankt voor je reactie....
  ik heb al overal gekeken, maar weet niet waar ik mijn vraag moet
  plaatsen, kun je mij helpen???

  BeantwoordenVerwijderen
 36. Je bezoek heeft je toch wel heel wat mooie foto's opgebracht. Inderdaad in het groot zijn ze groter, zo mooi. Knappe fotografie waar ik volop kan van genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Hoi Joke,

  Je mening over dierentuinen heb je terecht bijgesteld, alhoewel ik er nog niet zo lang geleden ook zo over dacht. Maar inderdaad veel dierentuinen hebben enorm geïnvesteerd om de dieren zo goed mogelijk te huisvesten. Tegenwoordig kom ik dan ook wel enkele keren per jaar in verschillende dierentuinen en als je in de buurt bent kan ik Overloon echt aanbevelen. Je hebt in Avifauna een prachtige serie geschoten. Het probleem is meestal dat vrijwel altijd wel iets onnatuurlijks in beeld hebt, maar dat heb je hier voortreffelijk weten te vermijden. De drie ringstaartmaki's zijn werkelijk prachtig. Ben benieuwd naar je vervolg.

  Groetjes,
  Ad

  BeantwoordenVerwijderen
 38. Ha Joke, wat is dit mooi die ogen zo indringend als ze naar je kijken je hebt er echt een prachtige serie van gemaakt die je met plezier nog eens terug bekijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Wat een leuke dieren zijn dat toch....die ogen! Prachtig op de foto gezet!
  Maar de foto van het bruggetje in het park steelt voor mij toch de show....maar ik ben ook meer een mens van landschappen.

  groet Trijnie

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Hoi Joke, ik ben nog nooit in Avifauna geweest en dacht zelfs dat daar alleen maar vogels te zien zijn, al die Maki's zijn voor mij dus een verrassing.
  En wat heb je ze mooi in beeld gezet ( al doen dieren idd meestal niet wat je wilt ) ;-)
  Het landschapje is ook bijzonder fraai.
  Veel plezier met je jaarkaart, we gaan nu vast wel meer Avifauna zien,, succes!

  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 41. Ik zie dat je optimaal genoten hebt in dit mooie park en prachtige foto's hebt gemaakt toppp!!
  gr, Annie

  BeantwoordenVerwijderen
 42. Mooie foto's heb je gemaakt! Goed van je om een jaarkaart te kopen, dat motiveert je in ieder geval om er vaker naar toe te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 43. Joke wat heb jij heel mooie foto's gemaakt. Deze dieren waren ver bij ons. Je hebt wel getroffen met dieren fotograferen. Lori vogels hebben wij ook toen foto's gemaakt. Zo schattig vogel is dit. De eerste foto ziet echt heel mooi uit. Mooie herfstkleuren.
  Fijn weekend.
  Groetjes Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Hoe herkenbaar. Ik heb zo een jaarkaart van het papegaaienpark in de buurt gehad. Daar vlogen ook van die kleine papegaaien en parkieten los rond in een grote kooi. Ook hadden ze daar ringstaartmaki's. Leuke dieren, maar vaak erg beweeglijk, onrustig. Leuke foto's met een prachtig doorkijkje.
  Groeten, Gonnie

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Oh, wat leuk, Avifauna is ook dichtbij waar ik woon en ik ben er ook nog nooit geweest. Leuk dat ze naast vogels ook andere dieren hebben, ik smelt al helemaal van die ringstaartmaki's die zijn echt leuk, en je hebt er hele mooie foto's van gemaakt. Dit zal ik onthouden, wellicht in het voorjaar daar eens een bezoekje brengen. Ik heb gehoord dat het park nu gesloten is vanwege de vogelgriep (is niet in het park, maar ik denk uit voorzorg).
  groetjes Ghita

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Ik had je al geantwoord op mijn tablet maar ik zie dat hij het weer niet heeft gedaan zo stom dus nu maar met de p.c een hele mooie serie Joke ik heb er erg van genoten Lieve groetjes Danielle

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Hi Joke, love your photos and glad to read that the animals have it better nowardays!

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Hoi Joke, wat een geweldige serie-prachtig.\
  Ik heb ervan genoten !

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.